MENÜ
İzmir 17°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen´de Üzüm Hasadı Başladı
Güncel
17 Ağustos 2018 Cuma 13:43

Menemen´de Üzüm Hasadı Başladı

Menemen´de stratejik ürünlerden biri olan üzümde hasat zamanı başladı.

Menemen´de stratejik ürünlerden biri olan üzümde hasat zamanı başladı. Çekirdeksiz kuru üzüm için sergilerde çalışmalar son sürat devam etmekte. Stratejik ikinci ürünümüz olan pamukta ise son sular verilmekte hasat hazırlıklarına geçilmek üzere. Bu konularda Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl ile hem arazi tespit çalışması hem de durum değerlendirmesi yaptık.

?Türkiye´de Tarım Ön Plana Alınmalı!?

?Menemen Ovası´nda stratejik iki ürüne sahibiz? diyen Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl, ?En fazla pamuk ekiliyor, ikinci sırada da üzümümüz geliyor. Bu yılki üzüm ürünü biraz kıt, bildiğiniz gibi kış olmayınca bu ürüne de yansıyor. Maliyetler çok yüksek onun için iyi fiyat bekliyoruz. Üzüm fiyatı bir takılıyor, 3-4 senedir aynı fiyatlarda satılıyor. Çiftçi kışın 7 liraları gördü, hatta geçti bile, bu fiyatı korumasını bekliyoruz. Bu fiyatı korumazsa zarar ederiz. Zaten zarar ettikçe çiftçi bu işi bırakıyor. İhracat ürünü, stratejik ürün, üzümüm yüzde 90´ı yurtdışına satılıyor. Devletin iyi politika izleyip, tarımı ön plana alması gerekli. Türkiye´de tarım birinci plana geçerse çiftçi de kazanır, devletimiz de kazanır.

Üzüm de pamuk da ülkemizin döviz kazanması gerekli en stratejik ürünlerden. Şu an pamuk yerlerinin son suları veriliyor. Hasada hazırlanıyoruz. Çok sıkıntı çektik, çok masraf ettik. Çünkü hastalıklarla mücadele, çevre kirliliği, zamansız yağmur, kışın güzel olmaması gibi bir süre dezavantaja rağmen çiftçimiz çok çalıştı. Maddi masraflardan kaçınmadı. İlaçlamasını, ot temizliğini yaptı, sularını verdi. Şu an pamukta hasat için son hazırlıklar yapılıyor? şeklinde görüş belirtti.

?Pamukta Türkiye genelinde 1 milyon tona ulaşacağız?

Pamukta bir konuya daha dikkat çekmek istediğini sözlerine ekleyen Başkan Karagöl, ?Bilindiği üzere ülkemiz şu an büyük bir sıkıntıda. Amerikan ambargosu uygulanıyor.  Türkiye´nin belli başlı sanayilerinden tekstil sanayinin 1.5 milyon ton pamuk ihtiyacı var. 750 bin tonu üretiliyordu. Tekstil sanayinin  hammaddesini üreten pamuk üreticileri olarak bu yıl hedeflediğimiz Türkiye geneli için konuşuyorum 1 milyon ton pamuk. Ekonomik krizin ve ambargoların olduğu şu dönemde pamukla görevimizi yaptığımıza inanıyoruz. Gerçekten tekstil sanayini sırtlayan pamuk üreticisi çiftçilerimizi şimdiden kutluyorum, 1 milyon tona herhalde ulaşacağız bu sene. Türkiye´ye ne kadar ambargo yapılırsa yapılsın tekstil sanayini 1 milyon tonla sırtlanırız. Çiftçimiz de fiyat olarak bu emeğinin karşılığını istiyor. Borsamıza, ihracatçılarımıza, tüccarlarımıza bunu duyuruyoruz ve şöyle sesleniyoruz: Emeğimizin hakkını almak için sizler de lütfen yardımcı olun. Çünkü şu an Amerika´dan pamuk gelmese bile Türk çiftçisinin ürettiği pamukla tekstil sanayimiz ayakta kalır. Bu konuya tekrar tekrar dikkat çekiyorum. Bu konuya dikkat çeken ilk Ziraat Odası Başkanı olduğuma da inanıyorum.  Üretim sezonumuz çiftçimize, köylümüze hayırlı olsun? dedi.

?Maliyetler her sene yüzde yüz artıyor?

İlçemiz üzüm üreticilerinden Mustafa Selamtaş bu seneki ürün ve fiyat konusunda şunları söyledi, ?Bu seneki mahsul normal, çok aşırı da değil. Yalnız salkım güvesi var. Herhalde çiğlerden dolayı diye düşünüyorum. Hiçbir önlem fayda etmedi. Şu anki masrafımıza karşılık üzüm fiyatı en aşağı 7,5-8 lira olması lazım. Bundan 4 sene evvel 4-5 lira idi. Yıllar geçiyor her şeye zam geliyor ama üzüm hep aynı fiyat, ama maliyetler yükseliyor. Her sene yüzde yüz maliyetler üzerine koyuyor?

 

?Yıllık masrafımız 30-40 bin lirayı bulmakta?

Sergiden topladığı üzümü savurma işlemi esnasında görüşlerini aldığımız yine ilçemiz üreticilerinden Metin Şenol da, ?Bu seneki üründen memnunuz. Fiyatlarımız da güzel. İnşallah düşürmezler. Şu an da 6-7 lira civarında söyleniyor. İnşallah daha yüksek olacağı da tahmin ediliyor. Anca karşılar zaten. 6-7 liradan aşağı düşürse bu üzüm kurtarmaz. Zarar ederiz. Maliyetler zaten malum. Masraflar ağır. Mazot, gübre, işçi, ilaç parası vs. say saya sayabildiğince. Bir kesime 8 bin lira verdim. Kaldırması filan 10 bin lirayı bulur. Budağıdır, ilacıdır 30-40 bin lirayı bulan göze görünmeyen masrafımız var? diyerek üreticinin ağır yükünü özetledi.

Haber: S.Derya BOSUT

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi