MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pamukçular Ziraat Odasını Bastı
Güncel
12 Ekim 2018 Cuma 11:57

Pamukçular Ziraat Odasını Bastı

Maltepe ve Seyrek´ten pamuk üreticileri pamukta randımanın ölçülmemesi ve 40´ta sabitlenmesi, borsada pamuk fiyatının günlük olarak açıklanmaması, pamukta fiyat düşüklüğü konularında tepkilerini dile getirmek üzere Menemen Ziraat Od

Maltepe ve Seyrek´ten pamuk üreticileri pamukta randımanın ölçülmemesi ve 40´ta sabitlenmesi, borsada pamuk fiyatının günlük olarak açıklanmaması, pamukta fiyat düşüklüğü konularında tepkilerini dile getirmek üzere Menemen Ziraat Odasına baskında bulunurken bu şekilde giderse seneye pamuk üretimi yapamayacaklarını vurguladılar.

Öncelikle pamuk üreticilerinin sıkıntılarını dinleyen Menemen Ziraat Odası Başkanı A. Metin Karagöl, bu konu hakkında oda olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak pamuk işletmeleri ve tüccarların düşük randımanla pamuk alması nedeniyle oda tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne ilettikleri yazıyı katılımcılarla paylaştı. 

?Maliyet hesabımıza göre her şey ortada?

Pamuk üreticisinin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Başkan Karagöl, ?Mazot fiyatları malum. Bir depo mazot 800 lira. Pamukta hem çekirdek farkı yok hem de randıman düşük tutuldu bu yıl. 2018 yılı pamuk üretim maliyeti hesabımıza göre pamuğun bize maliyeti 3 lira 86 kuruş. Şu an pamuk borsada 3 lira 80 kuruş. Bu hesapta bile her şey ortada. Bir diğer konu da nasıl çiftçi üretirken bazı zorunlulukları varsa tüccarın da bir takım zorunlulukları var. O da yükümlülüklerini yerine getirsin. O da bizle birlikte mücadeleye katılsın. Bu iş çiftçiye vurmakla olursa biz seneye üretmeyiz. O da fabrikasını depo diye kiraya verir. Aslında depo olarak bile veremez. Ülkede ekonomi biterse o fabrikayı ancak kümes olarak kullanabilir? diye görüş belirtti.

Ayrıca Ulusal Pamuk Konseyine de bu sorunun taşındığını belirtti. Bu duruma müdahale edilmesinin önemine işaret eden Başkan Karagöl, ?Yoksa pamuk primi bile tehlikede diye düşünüyorum. O anlamda bizleri anlasınlar, duysunlar ve primimize el uzatmasınlar. Pamuk primlerinde yüzde 30 bir daralma olacak deniyor. Uyarıda bulunmak görevimiz? şeklinde yetkililere seslendi.

?Randımanı ölçmeden beyan ediyorlar?

Pamuk üreticisi Recai Önal, ?Bugün burada pamuk üreticilerinin sorunlarını paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Son günlerde serbest piyasa ekonomisinde dünya piyasasında 13 TL olan pamuk Türkiye´de şu anda 9.5 TL´ye tekstilci tarafından alınıyor, çırçırcı tarafından satılıyor. Bu yıl maliyet fiyatlarında yüzde 100´e ulaşıldı. Geçen yıl 3.8 olan akaryakıt, bu yıl 6.3, bu en küçük bir örneği. Geçen yıl 2.8 olan pamuğumuz da şu anda 3.6´larda. Yağmur yağdıktan sonra randımanlar biraz daha düştü diyerek belki de 5´e çekecekler. Bu problem aslında hepimizin problemi, çırçırcının da, tekstilcinin de. Ama en büyük sıkıntı üreticinin. Bunu beraber çözmek zorundayız. Fakat bu yıl öyle bir sıkıntı ile karşılaştık ki, 4 tane çırçırcı bir araya gelip biz 40 randımandan pamuk alacağız diye beyan ettiler. Rutubeti öne sürdüler. Fakat bu randımanı da ölçmeden beyan ettiler. Bunu fırsatçılık olarak değerlendiriyorum. Diğer bölgelerde mesela Aydın´da bu daha hakkaniyetle yapılıyor. Hepimizin sorunu olan bu sorunun, lobilerle ortak bir şekilde çözülmesi gerekir. Aksi takdirde üretim olmayacak. Üretim de olmadığı zaman pamuk çok yönlü bir bitki olduğu için yani çok katma değer ürettiğinden burada büyük vergi kayıpları olacak. Bu çerçevede bunun ivedilikle çözülmesi lazım. Geldiğimiz noktada ortak çözüm bulmamız lazım. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Bu fiyat politikası izlenirse gelecek sene üretim yapmanın mümkün olmayacağı kanaatini taşıyoruz? diye ifade etti.

?Çiftçinin emeğini yemesinler!?

Bir diğer pamuk üreticisi Vecdi Manavoğlu da randıman konusuna dikkat çekerek, ?Bu randıman konusunda her gelen pamuktan numune alsınlar Tariş´teki gibi. Herkes randımanını bilsin, 40´sa 40 45´se 45. Çiftçinin emeğini yemesinler. Bir de borsayı gerçek seviyesine çeksinler. Bir konu da var ki daha önceleri dünya borsaları düşük deniyordu, şimdi dünya borsaları yüksek niye almıyorlar? O da ayrı bir soru? şeklinde görüş belirtti. 

?Pamukta 40 randımanı kabul edemiyoruz?

Pamuk üreticileri adına söz alan Necmi Yılal ise, ?Biz randıman için geldik buraya.  Tüccarın 40 randıman demesi üzerine çare aramaya başladık. Ben Tariş´e randıman yaptırdım bu yıl, 44 randıman geldi bizim pamuğumuz. Bunlar 40 demek istiyor. Bu şekilde biz kaderimize küseriz. Bunu kabul edemiyoruz, çok düşük. Bu şartlarda seneye pamuk da ekilmez zaten? dedi.

Haber: S. Derya BOSUT

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi