Menemen İlçe Sağlık Müdürlüğü, organ bağışıyla ilgili, insanlarda farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarda standlar açtı. Menemen İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Acil Tıp Teknisyeni Fatma Güle gazetemize yaptığı açıklamada; ? İnsanlarda farkındalık yaratma adına çeşitli standlar açıyoruz. Çünkü ülkemizde organ nakli bekleyen binlerce insan var. Şu an için 30-40 bin kişiye yakın organ nakli bekleyen ve yalnız yılda bunların 2 bine yakını nakil beklerken maalesef ki hayatını kaybediyor? ifadesini kullandı.
?Organlarınızı bağışlamaktan korkmayın?
Kişilerin organ bağışıyla ilgili tereddütleri olduğunu dile getiren Güle; ? Organlarınızı bağışlamaktan çekinmeyin, korkmayın. Diyanet İşleri Başkanlığı da açıklama yaptı zaten, dinen caiz olduğunu söyledi. İnsanların bu konuyla ilgili kafalarında soru işaretleri kalmasın ?dedi.
Menemenli vatandaşlardan Nilüfer Arslan daha önce bağış yapanlardan. Karaciğer dışında tüm organlarını bağışlayan Arslan; ? 39 yaşındayım.2008 yılında Tepecik Eğitim ve Araştırma hastanesinde, 22 yaşındaki bir gençten alınan nakille, bana karaciğer nakli uygulandı. Şu anda sağlık durumum gayet iyi. Daha önce tüm organlarımı bağışladım. Sağlık sorunlarından dolayı karaciğerimi bağışlayamamıştım. Şimdi karaciğerimi de bağışlamak istiyorum? dedi.
?Her durumda organ nakli yapılamıyor?
Her beyin ölümünün gerçekleşmesiyle organ naklinin yapılamadığını vurgulayan Güle; ? Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde dahi yaşamını yitirip beyin ölümü gerçekleşmiş olsa dahi organ nakli yapılamıyor. Sadece yoğun bakım şartlarında yaşam destek ünitesine bağlı şekildeyken beyin ölümü gerçekleşirse organ nakli yapılabiliyor. Bu durumda organ nakli sayısı da azalmış oluyor. Çünkü herkes beyin ölümü gerçekleşerek ölmüyor? dedi.
?Nereye organ bağışı yapılabilir?
18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes, İl Sağlık Müdürlüğüne, İlçe Sağlık Müdürlüklerine, Hastanelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine organ bağışı yapabilir.
Haber: Zeynep Kavaklı