Konu hakkında gazetemize gelerek açıklamada bulunan Çaltı Mahalle Muhtarı Gürol Kaplan, ?Çaltı Köyü girişine taş ocağı yapmak üzere eylül-ekim gibi muhtarlığa başvuru yapan firmaya öncelikle izin vermedim. Çünkü köyün rızası olmadan köyün merasına öyle bir şey yapılamaz. ÇED Raporu lazım, 3 km. alanda zeytin ağacı varsa yapılamaz deniyor. Ayrıca 5-600 metre yakımızda taş ocağı var, taş ocağının yakınında bir taş ocağı daha olamaz. Öyle bir yapılanma bizleri rahatsız edeceği için en çokta meranın talanı anlamında taş ocağına karşıyız. Ben kendilerine izin vermeyince daha sonra fotokopi bir belge ile izin aldık diyerek tekrar bana geldiler. Kaymakamımızın imzalı yazısında izin belgesi ilişikte gönderilmiştir deniyor. Bu fotokopi belge iki dakikada yapılır. Aslı var mı yok mu belli değil. Bu belgede mera hariç olmak üzere deniyor. Oysa ilişikte ekteki krokide de görüldüğü gibi mera hariç denilen alan aslında mera. Bu bir Çaltı köyü merası. İzin verildiği varsayılan alan Bağcılar´da deniyor oysa meranın olduğu yer Çaltı. Ki Bağcılar Muhtarı da karşı ve imzası var. Bağcılar Muhtarı ile birlikte Menemen´in bütün muhtarları da burada taş ocağına yapılmasına karşı. Çaltı Köyü Yörükler Derneği ve konfederasyonu da dahil olmak üzere bu konuda kenetlendik, taş ocağının burada yapılmasına karşıyız. Kısaca hem mera değil diyor, hem Bağcılar diyor hem de fotokopi belge ile geliyor. Bizi aşamayınca bu yönteme başvurdular diye düşünüyorum. Köylülerimizin de bu konuya rızası yok. Bu konuda muhtarlarımızın imzası ile dilekçemizi yazdık. Valilik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 6 Şubat 2017 pazartesi günü bu dilekçe ile başvurdum. Çevreci avukatlarımız bu işe el attı. Hukuksal süreç başlatarak mahkeme ile bu işin birinci ayağını attık. Ayrıca o alanda Roma dönemine ait arkeolojik bulgularımız da var. 2 nolu Kültür ve Anıtlar Müdürlüğüne de orasını tescil ettirmek için başvuruda bulunduk? diye ifade etti.
?Sonuna kadar mücadele edeceğiz?
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak adına bu mücadeleyi başlattığını belirten Kaplan, ?Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Çocuklarımızın geleceği açısından oradaki doğal yaşamın korunması için hukuki mücadeleyi başlattık. Sivil toplumun bu duyarlılıkla bizim yanımızda olmasını diliyoruz. Tabii ki Belediye Başkanımızın da bu konuda bize destek vereceğini umuyoruz. Bu bizim geleceğimiz. Doğayı korumazsak doğa bizden bunun intikamını mutlaka alıyor. Bunu örnekleri dolu. İstediğimiz tek şey doğanın olduğu gibi kalması. Üç kişi para kazanacak diye kimseye doğamızı tahrip ettirmeyiz? dedi.
Haber: S.Derya BOSUT
Foto2: Çaltı Mahalle Muhtarı Gürol Kaplan, kendisi ile birlikte sekiz muhtarın da imzaladığı dilekçeyi Valilik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletti.
Foto3: İzin belgesi olarak sunulan belge