Dişlerin sürme yaşları; hem gelişimin takibi, hem eksik dişin ne zaman tamamlanacağının bilinmesi, hem de süt dişlerine yapılacak olan tedaviye karar verilmesinde çok önemlidir. Dişlerin sürme yaşları bireyden bireye farklılık göstermektedir. Genel olarak ortalama yaşları yazımın devamında sizlerle paylaşacağım ancak bu yaşlar her zaman bire bir olmamaktadır. Bu noktada durumun normal olup olmadığının anlaşılmasında diş hekimi kontrolleri önem taşımaktadır.
Süt dişleri oluşmaya anne karnında başlamaktadır. Yani anne adayının hamilelik süresince yaşadıkları, bebeğin genel sağlığını ve gelişimini etkilediği gibi, diş gelişimini de etkilemektedir. Ortalama olarak dişlerin sürme sürelerinden bahsedecek olursak; sürme 6-9 ay arasında alt keser dişlerle başlamaktadır. 2-2.5yaşına kadar devam etmektedir.
Daimi dişler dediğimiz süt dişlerinden sonra ağza süren dişlerde sürme zamanları ise daha farklıdır. Bu dişlerin sürmeleri nispeten daha uzun zamana yayılmıştır. Daimi dişlerin sürmesi 6. yaş itibariyle başlamaktadır ve ilk olarak 6 yaş dişi dediğimiz 1.büyük azı dişi ağza sürmektedir.
Bu dişi alt ve üst keserler 6-7 yaş arasında takip etmektedir. Tamamlanma ise 12-13 yaş arasında 2.büyük azı dişinin sürmesi ile sona ermektedir. Aslında burada sona ermek demek yanlış oluyor çünkü son bir dişimiz daha kalıyor sürmeyen. 20 yaş dişi. Ancak bu diş genellikle gömülü kaldığı için, hatta kısmen oluşmadığı için, sürme tamamlanmasına dahil etmedim. Dişler sürdükten sonra da oluşumları devam etmektedir. Köklerin kapanması ise dişler sürdükten sonra bir süre daha devam etmektedir. Hatta bu nedenle kökleri kapanmamış olan yeni süren dişlere gereken kanal tedavilerinden önce dişlerin köklerini kapatma işlemi yapılmaktadır.
Bazı durumlarda ise dişlerin sürmesi gecikebilmektedir. Çok gecikme bazı hastalıkları akla getirir. Bu nedenle böyle bir durum olduğunda mutlaka diş hekimine danışılması gerekir. Bunun tam tersi diş gelişiminin ve sürmesinin erken tamamlandığı durumlar da olmaktadır. Bu durum kısmen ırsi olabildiği gibi endokrin bozuklukları, enfeksiyonlar, annenin hamilelikte yakalandığı ve geçirdiği enfeksiyonlar buna sebep olur. Bu durumda da mutlaka diş hekimine ve onun yönlendireceği hekimlere danışılmalıdır.
Dişlerin geç sürmesine neden olan durumların bazıları ırsiyet, endokrin bozuklukları, annenin hamileliğin ilk döneminde geçirdiği viral hastalıklar vb. diye sıralanabilir, ancak dişlerin geç sürmesinin bir sebebi de süt dişinin erken kaybedilmesidir. Bu nedenle süt dişlerinin ne kadar önemli olduğu bu açıdan da tartışılmaz bir gerçektir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net