Bu hafta sizlere gelen sorulardan dolayı tekrar yirmi yaş dişlerini anlatacağım.
Dişlerimizin ve ağzımızın yapısı yaşamımız boyunca birçok değişikliğe uğramaktadır. Bu değişiklikler çocuk dişlenme, karışık dişlenme, daimi dişlenme ve yirmi yaş dişlerinin sürmesiyle ciddi olarak hissedilirken; hayat boyu da küçük hareketlerle devam etmektedir. Bizler daha aklımız erdiği için bu değişiklikler içinde en çok genellikle 17-21 yaş arasında görülen yirmi yaş dişlerinin sürme değişikliğini algılarız.
Bu dişler bazen bizlerde ağzımızın yapısına uygun olarak hiçbir sorun ve kapanış, çiğneme sıkıntısı yaratmadan ağızda kalabilir. Ancak bu durum çenelerimizin küçülmesi sebebiyle artık çok nadir görülen bir durum olmuştur. Toplumda yirmi yaş dişi sorunu sıklığı çok fazladır. Bu dişler bazen kapanışla ilgili sorunlar yaratırlar ve çenemizi tam kapatamayız bazen ise tam tersine ağız açmayla ilgili sıkıntılara sebep olurlar.
Ancak daha da önemli ve diş hekimine gitmemize sebep olan bir durum vardır. Ağrı. Ağrı toplumumuzda diş hekimine başvurmanın en sık sebebidir. Çünkü ne yazık ki genel olarak diş hekimi kontrolü bizim hayatımızda rutin değildir. Hatta yoktur. Bu nedenle de sadece ağrıyla başvururuz diş hekimine. Bunlardan biri de yirmi yaş dişi ağrısıdır. Zaten yirmi yaş dişleri kapanışı bozması, fonksiyonu bozması gibi sebeplerle ağızda kalması çok da uygun olmayan dişlerdir.
Yirmi yaş dişleri bazen çıkması sırasında, bazen de çıktıktan sonra iyi temizlenememesinden kaynaklı oluşan çürükler sebebiyle şiddetli ağrılara sebep olurlar. Ayrıca iltihabi durumlar ve şişlik de yirmi yaş dişlerinin sürmesi sırasında sık karşılaştığımız tablolardır. Bu dişler bazı durumlarda hiç çıkamayacak şekilde gömülü de olabilir. Sorunsuz bir şekilde gömülü olarak ağızda kalabilecekleri gibi, daha şiddetli ağrı ve daha da kötüsü olan çene kistleri oluşumuna sebep oldukları için de çekilmeleri gerekebilir.
Gömülü olan durumlarda yirmi yaş dişleri cerrahi olarak deneyimli hekimlerce çekilip hastanın ağrıları sonlandırılır. Normal olarak ağza sürmüş olan dişler fazla çürük sebebiyle ve fazla harabiyet dolayısıyla kırılarak yine cerrahi olarak çekilmeleri gerekebilir.
Bu dişlerin çekilmesinin hastanın sağlığı açısından hiçbir zararı bulunmamaktadır. Zaten yirmi yaş dişleri hem çok fazla fonksiyona katılmamakta hem de yukarıdaki sebeplerden dolayı çekilmektedir.
17 yaşından sonra mutlaka bir diş hekimine giderek yirmi yaş dişleri için kontrolümüzü yaptırmalıyız. Kontrol altında olunca ağrı ve diğer problemler oluşmadan bu dişler alınabilmektedir. 20 yaş dişlerinin gömülü kalması; gömülü değilse bile diğer dişlere zarar vermemesi için diş hekimi tarafından müdahale edilmelidir. Aksi halde ilerleyen tablolarda tedavisi daha uzun ve zor durumlar ortaya çıkabilir.
Bu sebeplerle rutin diş hekimi kontrollerimizi, ziyaretlerimizi aksatmadan yapmalıyız.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net