MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
89 YIL ÖNCE MENEMEN’DE BİR VEDA TÖRENİ
Oktay Özengin
YAZARLAR
29 Mayıs 2020 Cuma

89 YIL ÖNCE MENEMEN’DE BİR VEDA TÖRENİ

89 YIL ÖNCE MENEMEN’DE BİR VEDA TÖRENİ

 

Menemen’de geçmiş yıllarda kaza yöneticilerine yönelik olarak “Hoş geldin” ve “Güle güle” merasimleri bugünlere göre çok daha farklı yapılırdı.  Bu merasimler özellikle gelen veya giden Kaymakam için yapılıyorsa oldukça görkemli olurdu.

Menemen nüfusunun cumhuriyet sonrası 8 bin civarında olduğu düşünüldüğünde, kazada yaşayan hemen herkesin birbirini tanıdığı sonucuna ulaşılabilir. Gerçekten de o dönemde kalabalık bir nüfusa sahip olan ailelerin toplam sayısı 1500 civarındadır.  Soyadı kanunu da henüz çıkmadığı için lakaplarla anılan aileler, Menemenli yöneticiler tarafından da daha kolayca akılda tutulmaktadır. Aynı şekilde, Menemen’in o dönemde küçük bir kaza olması dolayısıyla da burada görev yapan az sayıdaki resmi zevat, kaza halkı tarafından kolaylıkla tanınmaktadır. Nüfusun az olması, hükümet ve belediye hizmetlerinin halka daha hızlı yansımasını da kolaylaştırmaktadır.

Kurtuluş savaşı sonrası yokları oynayan her kaza gibi Menemen için de yapılan her hizmet vatandaşlar arasında büyük memnunluk yaratmış, bu hizmeti yapan yöneticiler asla unutulmamıştır.  Sadece hizmeti yapanlar değil, gelecekte de hizmet yapacak olanlar daha ilk baştan el üstünde tutulmuş, ilişkiler bir şekilde sağlamlaştırılmıştır. Bu duruma en iyi örneği 1931 yılından verebiliriz.

1931 yılında Menemen Kaymakamı Hasip Bey’in tayini çıkmış, yerine Ali Nihat (Şenman) Bey atanmıştır. Menemen’de bir yıl gibi kısa bir süre görev yapan Hasip Bey’in hizmetlerinden memnun kalan Menemenliler, onun için bir veda töreni düzenler. Bu Menemenliler arasında belediye başkanı, resmi zevat, meclis üyeleri, işadamları, tüccarlar, cemiyet başkanları, din adamları ve halktan bazı temsilciler vardır. Giden kaymakamlarına Halkevi’nde bir yemek veren kaza halkı burada methiye dolu sözler sarf ederek Hasip Beyi onurlandırırlar ve çeşitli hatıra eşyaları takdim ederler. Bu yemeğin ardından sıra geleneksel “Hatıra Fotoğrafı”na gelir. Bu anı ölümsüzleştirmek için Menemen’in en eski fotoğrafçısı Halil İbrahim (Akgün) Bey göreve hazırdır. Fotoğrafta yer alacak kişiler mevki sırasına göre art arda dizilir. Herkes pürdikkat Halil İbrahim Bey’den gelecek işarete odaklanır ve “Çekiyorum” uyarısının ardından o an ölümsüzleşir.

Anlattığım zaman dilimi fotoğrafta gördüğünüz andır. Yani Hasip Bey’e düzenlenen veda yemeğinin ardından yapılan fotoğraf çektirme törenidir. Bu fotoğrafta şanstır ki giden Kaymakam Hasip Bey ile birlikte gelen Kaymakam Ali Nihat Şenman bey de yer almaktadır. Fotoğrafa dikkatlice bakıldığında 85 yıl öncesinde, Menemenliler arasındaki samimiyetin güzelliği dikkat çekmektedir.

Eskiden bu tür kalabalık fotoğraflar çektirmek bir modaydı. Arşivimde çok güzel fotoğraflar mevcut. İleriki yazılarımda bu fotoğraf çektirme olayı hakkında ayrıntılı ve ilginç bilgiler sunacağım.

932 Yılından  bu yana Menemen’de görev yapan ve çalışkan kişiliği ile göz dolduran Kaymakam Nihat Şenman 1935 yılı Nisan ayı itibariyle Menemenlilere veda etti. Şenman için düzenlenen törene Menemen’in ileri gelenleri eşleri ile birlikte katıldı. Törende yapılan duygusal konuşmalarda Şenman’ın Menemen için yaptıkları anlatıldı ve Kaymakama alkışlarla teşekkür edildi.  Ali Nihat Şenman, Menemen’den sonra Vali Yardımcılığı görevinde bulunmuş ve 1950 yılında Erzurum, 1951 yılında Siirt illerinde Vali olarak görev yapmıştır.


Kaymakam Ali Nihat Şenman Bey...

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi