İçinde bulunduğumuz pandemi süreci bunu etkilese de sosyal ve iş hayatımızda ikili ilişkileri yüz yüze konuşarak kuruyoruz. İlişki kurmanın en etkili yolu olan konuşma hem sosyal hem de kişilik özelliklerine olumlu etkide bulunur. Güzel konuşan insanlar her ortamda parmakla gösterilip ön plana çıkmayı başarabilirler. Ancak bunun önüne geçebilecek bir sorun vardır. Ağız kokusu!
Ağız kokusu gerek iş hayatımızı, gerek sosyal hayatımızı, gerekse iş hayatımızı olumsuz yönde etkileyen; sosyalleşmemizin ilişkilerimizin önüne geçen ciddi bir sorundur. Engellemek için sadece diş fırçalamak yetmez dili de fırçalamak ve diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanmak gereklidir.
Ağız kokusu sadece çevremizdekileri değil, bizi de rahatsız eder. Yapılan çalışmalar ağız kokusu oranını %50-55 gibi ciddi bir oran açıklamıştır. Ağız kokusu sadece ağızdan kaynaklanmayabilir. Farklı bir hastalığın habercisi de olabilir.
Sosyal olarak ağız kokusu ilişkilerde sonlanmaya, boşanmalara, ayrılıklara, işten atılmaya, toplumdan dışlanmaya sebep olabilen ciddi bir sorundur. Sadece dişlerden değil; mide problemleri, sinüzit, bademcikle ilgili sorunlar, şeker gibi sistemik hastalıklar sebebiyle de olabilir. Dilin fırçalanmaması, tüylü olması, tümörler, çürükler, apseler, yemek artıkları da ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Ağız kokusu sosyal bir olaydır. Bazen ağız kokusu olan kişinin odasına bile giremez yanına yaklaşamazsınız. Öncelik bu durumda bir diş hekimine gitmek sonrasında hekimin yönlendirmesi ile gerekli ise bir kulak burun boğaz uzmanına gidilmeli ve tedavi olunmalıdır. Kokuyu yapabilecek bütün etkenler ortadan kaldırılmadan tam bir tedavi mümkün olmamaktadır.
Bazı kokular normal olarak kabul edilir. Mesela sadece sabahları uyandığımızda ortaya çıkan koku normal olarak kabul edilir. Bunun sebebi gece uykuda azalan tükürük akış miktarıdır. Tükürüğün görevlerinden biri de ağızda yıkama sağlamasıdır. Azalan akış miktarı ile bu etki tam olarak uygulanamaz ve sonuç olarak artıklar kokuya sebep olur. Sabah uyanınca diş fırçalanması ve bir şeyler yiyip içilmesinden sonra koku kalmaz.
Kokunun ilk sebebi ağız bakımına yeterli özeni göstermemektir. Kokunun genellikle sebebi ağız kaynaklı sorunlardır. Diş taşları ve çürükler, yirmi yaş dişi kaynaklı apseler, diş apseleri en çok koku sebebi olan durumlardır.
Kokunun sosyal etkileri sebebiyle ortadan kaldırılması tedavi edilmesi gerekmektedir. İlerlemeden diş hekiminizden bu konuyla ilgili yardım almayı unutmayın.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net