MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akdeniz Diyet Modeli
İrem Yorgancı
YAZARLAR
3 Temmuz 2021 Cumartesi

Akdeniz Diyet Modeli

Geçen haftaki yazımda bahsetmiş olduğum sürdürülebilir beslenme konusunun ışığında, bu konudaki en uygulanabilir ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarını tam olarak nitelendiren bizlerinde aşina olduğu bir beslenme tipi olan Akdeniz diyetinden bahsetmek istiyorum.

Akdeniz Tipi Beslenme modeli, 5000 yıldan daha fazla suredir, üç  temel tek tanrılı dinin birleştirilmiş beslenme ilkeleri ve bundan etkilenen birçok uygarlığın etkileşimleri ile gelişen bir diyet modelidir. Akdeniz Diyeti yüksek miktarda zeytinyağı, zeytin, sebze, meyve, tahıl (çoğunlukla rafine edilmemiş), baklagiller, yağlı tohumlar; uygun miktarda balık ve süt ürünleri ve düşük miktarda et ve et ürünlerini kapsayan Akdeniz bölgesinde bulunan farklı yemek kültürlerinin çeşitli besin tüketim ve üretim modelleri ile şekillenmiştir. 2009 ve 2010 yılları arasında çağdaş yaşam tarzlarına uyarlanması için yeniden gözden geçirilmiş ve geliştirilmiştir. Diyet ilk defa çevre dostu ürünler, biyolojik çeşitlilik, meyve ve çeşitli renklerdeki sebzeler, yerel besin üretimi ve elverişlilik, sürdürülebilirlik kavramı ile bir araya getirilmiştir. Son on yılda, Akdeniz diyetinin düşük sera gazı emisyonları ve düşük su ayak izleri nedeniyle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağladığı da vurgulan

Akdeniz Diyetinde Önemli Noktalar:

 - Süt Ürünleri: Özellikle yarım yağlı ya da yağsız sütler sindirimi kolay olduğu için önerilmektedir. Bununla birlikte her ana öğüne eklenmesi gereken yoğurt ve çeşitleri de özellikle ara öğünler de tüketilebilir.

 - Kaliteli yağ seçimi: Özellikle zeytinyağı aksam yemeklerinin tamamında az miktarda kullanılabilir. Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan zeytin yağlarının yanı sıra diğer yağ çeşitleri de aşırı kaçmamak şartıyla salatalarda ve yemeklerde kullanılabilir. Ara öğünlerde fındık, ceviz, badem gibi çiğ formda bulunan yağlı tohumlara mutlaka yer verilmelidir. Yağ seçimlerinde ucuz veya az değil nitelikli tercihlerde bulunulmalıdır.

 - Deniz Ürünleri: Tüm balık çeşitleri Akdeniz diyetinin merkezini oluşturur. Haftada en az iki kez tüm deniz ürünleri tercihen fırında ya da kızartılarak tüketilebilir.

 - Hem hızlı hem de sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlıyor: Bazı diyet türleri her ne kadar hızlı bir şekilde kilo verilmesini sağlasa da sağlıklı bulunmamakta ve tavsiye edilmemektedir. Kilo ve yağ endeksi dengesinde orantılı bir diyet türü olan Akdeniz diyeti bu açıdan da son derece faydalıdır. Sadece yağ yakımını hızlandırdığı için bu yönüyle de tercih edebilir. Kişiler ne kadar kilo verirse versin güçten düşmez ve kas seviyelerinde ciddi bir azalma olmaz.

 - Kronik hastalıkların önüne geçiyor: Kronik hastalıkların engellenmesi veya hastalık durumunda beslenme tedavisi olarak Akdeniz diyeti faydaları arasında ön planda tutuluyor. Başta zeytin yağı olmak üzere insan sağlığına faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış? gıda seçimleri ile birlikte bu diyeti uygulayanlar aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atmış oluyorlar. Özellikle kalp ve damar hastalıkları kapsamında da önleyici bir diyet modeli olarak görülüyor

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet Küçük
 5 Temmuz 2021 Pazartesi 13:47
Doymamış yağ asitlerinin yoğunlukta olduğu AKDENİZ DİYETİ kalp-damar hastalığı Kolesterol Diabet gibi Hastalıklara yatkın kişilere Doktorlarımız tarafından çoğunlukla tavsiye edilmektedir.Aydınlatıcı makalenizden dolayı teşekkür ederiz..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi