MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ramazanda Metabolizma Hızlandıran Besinler
İrem Yorgancı
YAZARLAR
24 Nisan 2021 Cumartesi

Ramazanda Metabolizma Hızlandıran Besinler

Ramazan ayında uzun süren açlık ve hareketsizlik nedeniyle genellikle metabolizma hızı yavaşlıyor. Bu durum da vücuttaki birçok sistemi olumsuz etkiliyor ve kilo alımına sebebiyet verebiliyor. Yavaşlama eğilimi gösteren metabolizmayı sahur ve iftar yemeklerinde seçilecek doğru besinlerle ve doğru beslenme taktikleriyle hızlandırabiliriz.

Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri fiziksel aktivite, özellikle de tempolu yürüyüştür. Fakat bulunduğumuz şartlardan dolayı iftar sonrası fiziksel aktivitemizi evlerimizde gerçekleştirmek durumundayız. Yemek sonrası televiyon karşısında oturmak yerine yapılacak kısa aerobik hareketler, ip atlama veya ev işleri gibi aktiviteler faydalı olacaktır.

Yemeklerinizin yanında pilav ya da makarna yerine karabuğday tüketimi kilo vermek isteyenler için tokluk sağlaması, mideyi geç terk etmesi ve kan şekerini dengeli seviyede tutması sebebiyle faydalıdır. 

İftarda çorbadan sonra ana yemeğe geçmeden önce mutlaka salata yenilmelidir. Salatanıza elma sirkesi ekleyerek yağ yakımınıza destek olabilirsiniz. 

Yemeklerininiz yanında yoğurt veya kefir tüketerek hem bağırsak floranızın düzenlenmesine katkıda bulunabilir aynı zamanda yağ yakımını hızlandırabilirsiniz.
 
Acı biberde bulunan capsaicin maddesi kalp atışlarını hızlandırarak dolaşıma katkıda bulunur ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Eğer herhangi bir mide problemi yaşamıyorsanız yemeklerinize 1 çay kaşığı kadar acı pul biber veya acı taze biber ekleyebilirsiniz.
 
İftardan sonra içilen 1 fincan yeşil çay yemekle aldığınız karbonhidratların emilimini yavaşlatır bu sayede yağ depolanmasını azaltır ve metabolizmanızı hızlandırır. Yeşil çayınızın içine 1 dilim limon ve kabuk tarçın koyarak hem demir emilimini engellememiş hem de tatlı krizlerinizin önüne geçmiş olursunuz. Dilerseniz yeşil çayı demledikten sonra soğuk şekilde de tüketebilirsiniz.

Hindistancevizi yağı içerdiği MCT adı verilen yağ asitleri sayesinde yağ yakıcı bir etkiye sahiptir. İftar sonrası içtiğiniz kahveye 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı ekleyerek tüketebilirisiniz. Bunun yanında şeker çikolata yerine hem tatlı isteğini bastırması için hem de metabolizmanızı hızlandırması için 1 hurma ve omega3 içeriğiyle zengin 1 tam cevizi ekleyebilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandıran besinleri tüketirken miktarına dikkat edilmesi önemlidir. Bu besinlere beslenme rutinimizde yer vermenin dışında metabolizma hızımız için mutlaka sahura kalkmalı, iftarda yemeğe çok yüklenmemeli ve günlük su tüketimimize de özen göstermeliyiz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi