ÖDEM
2/27/2021
Diyet Programlarındaki Temel Eksiklik
2/20/2021
SU TÜKETİMİ
2/13/2021
KANSERE KARŞI ZEYTİNYAĞI MUCİZESİ
2/6/2021
Pandemi Dönemi Kilo Alımı
1/30/2021
Çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme, büyüme açısından olduğu gibi mental gelişim ve psikolojik açıdan da önemlidir. Ebeveynlerin çocuk beslenmesinde 'aman daha çocuk o fazla kilosu olsa bile ileride dengelenir’ , ‘çok zayıf yeter ki bir şeyler yesin ' diye yaptığı bazı iyi niyetli uygulamalar, maalesef ki bazen fayda yerine zarara neden olabiliyor.
Çocukluk döneminde temelleri atılmaya başlanan uyku düzeni, sorumluluk bilinci, kişisel bakım gibi her temel alışkanlıkla birlikte çocuğun beslenme alışkanlıkları da şekillenmeye başlar. Yeme düzeni, yemek saatleri, tercih edilen besin çeşitleri, atıştırmalıklar sizin yönlendirmenizle şekillenir. Peki çocuklarınızı sağlıklı beslenmeye yönlendirirken hangi adımlara dikkat etmelisiniz?
Rol model sizsiniz
Çocuklar ebeveynlerinin kopyası olmak isterler. Onlar gibi giyinmek, oturmak, kalkmak, konuşmak, beslenmek. Bu nedenle her davranışında biraz sizi barındıran çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını şekillendirmeniz, öncelikle sizin kendi beslenmenizi değerlendirip gerekiyorsa sağlıklı bir müdahale etmenizden geçiyor.
Yiyecekler ödül olmamalı
Ödül olarak verilen çikolatalar, cipsler çocukların zihninde iyi ve kötü yiyecek kavramını oluşturabilir. Ödül görevi gören abur cuburları iyi olarak görürken günlük hayatında her zaman ulaşabildiği meyve sebzeleri küçümseyebilir ve tüketmekten kaçınabilir.
Mutfağa dahil olmasına izin verin
Sizinle birlikte meyve sebzeleri yıkaması, kendi meyve suyunu hazırlaması bile özellikle iştahsız çocukları ‘ben yaptım’ düşüncesiyle yemek yemeye teşvik edebilir. Bu sayede yediklerini keşfedebilir ve kısa zamanda kendilerinin hazırlayabileceği mandalina soymak, salatalık doğramak gibi sağlıklı atıştırmalık tüketme alışkanlığını da kazanabilirler.
Porsiyona dikkat edin
Yetişkin bireyler arasında bile değişkenlik gösterirken, çocuğunuzun mide kapasitesinin sizlerden çok daha küçük olduğunu dolayısıyla enerji ihtiyacının da daha az olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle fazla yeme isteği olan çocuklarda küçük tabaklar kullanılarak yapılan porsiyonlamalar göz doygunluğunu sağlayıp ‘ bir dolu tabak yedim’ düşüncesi yaratacaktır.
Beslenmenin yanında fiziksel aktiviteyle destekleyin.
Hem kilo kontrolünü hem de kemik gelişimini destekleyebileceği spor branşlarına yönlendirmeniz çocuğunuzun aynı zamanda sosyal hayatına da fayda sağlayacaktır. Boş zamanlarında bolca enerji atacağı bu aktiviteler yeni bir hobi edinmesine de yardımcı olabilir.