Ağız ve diş sağlığının şüphesiz temelinde iyi bir bakım yer alıyor. Dişleri uygun şekilde temizlemezsek diş kaybına kadar gidebilen sorunlara yol açıyor. Diş fırçalamadan beslenme alışkanlıklarına, dil fırçalamadan diş ipi kullanımına kadar birçok detay sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olabilmemiz için dikkat etmemiz gerekenlerdir.
İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde bir çoğumuz hastanelere gitmekten çekiniyoruz. Gitmemek için de hem genel sağlığımıza hem de diş sağlığımıza dikkat etmek ve kendimize iyi bakmak zorundayız. Diş bakımı aksatıldığında kendini diş eti hastalığı (kanama) ve çürük olarak hemen belli eder. Peki neler yapabiliriz?
Uygun ev bakımı için dengeli beslenme, uygun diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizliği, ağız duşları kullanımına özen göstermeliyiz. Şimdi kısaca bunlardan bahsedelim.
Beslenme
Yediğimiz herhangi bir yemek ya da arada yaptığımız atıştırmalıklar abur cuburlar dişlerimizdeki oluklara yerleşerek, ya da dişlerin arasına girerek temizlenmemesi durumunda dişlere zarar vermektedir. Yumuşak ve yapışkan gıdalar ki bunlar yapışkan şekerler, çikolata, özellikle çocukları severek tükettiği paket cipsler plağın oluşumunda ve dişe zarar veren bakterilerin beslenmesinde uygun ortam yaratırlar. Lifli gıdalar ise genellikle dişlerin arasına sıkışarak bu bölgelerde çürük başlatabilir ya da diş etlerine zarar veren durumlara yol açarlar. Dişlere zarar veren bu durumlar ağızda kaldığı sürece dişlere zarar verirler. Uzaklaştırılmaları gerekir. Yapışkan gıdaların da tüketilmesinin ardından dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Bu durumun mümkün olmadığı koşullarda en azından suyla çalkalamak bile artıkların diş yüzeyinden uzaklaşmasında etkili olacaktır. Ayrıca şekersiz diş dostu logosu taşıyan sakızların da 5 -10 dakika süreyle çiğnenmesi hem tükürük artışı sağlayacak hem de besinlerin diş yüzeyinden uzaklaşmasında etkili olacaktır.
Diş Fırçalama
Günde mutlaka iki defa diş fırçalamamız gerektiğinden zaten önceki yazılarımda da sık sık bahsetmiştim. Fırçalama sonrasında şekerli içecekler tüketmek, atıştırmalıkları tüketmek fırçalamanın etkinliğini azaltmaktadır. O nedenle yeme içme bittikten sonra dişlerin fırçalanması (kahvaltıdan sonra) dişlerin uzun süre temiz kalmasında etkilidir. Zaten ara öğünlerde yapışkan gıdalar tüketmediğimiz için dişlerimiz uzun süre temiz kalmış olacaktır. Diğer bir fırçalama zamanı olarak yatmadan önceyi alışkanlık haline getirebiliriz. Çünkü kirli dişlerle uyumak uyanıkken olduğundan daha zararlıdır. Besinleri kullanan bakterilerin artıklarının oluşturduğu koku ve asit azalan tükürük akışıyla birlikte daha zararlı olmaktadır. Fırça seçimi olarak da sapı tutmak için ergonomik, kılları düz olan fırçalar daha doğrudur. Elektrikli fırçalar birçok hareketi yaptıkları için el becerisini tam olarak kullanamayanlarda daha etkili temizlik sağlar. İdeal diş fırçalama süresi iki dakikadır. Elektrikli fırçalar bu süreyi kendileri gösterdiği için ideal sürenin yakalanmasında daha iyi olabilir. Ayrıca fazla kuvvetlerde uyarı vererek ve fırçalanması gereken bölgeyi göstererek doğru temizlikte faydalı olurlar.
Diş İpi Kullanımı
Dişler arasındaki artıklar sadece fırçalamayla tam olarak temizlenememektedir. Günde bir defa diş ipiyle dişlerin arasında kalan artıkları uzaklaştırmak diş bakımının tam olarak sağlanması için gereklidir. İlk uygulamalarda kullanımı zormuş gibi algılansa da devam ettikçe alışması çok kolay bir uygulamadır. Temizlik hareketini diş etinden dişin çiğneyici ya da kesici kenarına yapmak doğru uygulama şeklidir.
Sağlıklı gülüşler
Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net