MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İMPLANTTAN KORKMAYIN
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
26 Ekim 2018 Cuma

İMPLANTTAN KORKMAYIN

 

Diş eksikliği nedeniyle bize başvuran hastalara implantı tavsiye ettiğimizde nedense bir korkuyla tepki veriyorlar. Ağrı. Diğer bir soru ise implant benim için uygun mu? Kemiğim implant yapılmasına elverişli mi? Ya vücudum kabul etmezse? bu soruları bu şekilde uzatabilirim.

 

Ama gerçek olan bir şey var günümüzde diş eksikliğinde komşu dişlere zarar vermeden en ideal tedavi yöntemi implanttır. Kaybedilen dişin yerine konulması günümüz koşullarında artık çok zor değil. Hiç dişiniz olmadığında bile takma çıkarmalı protezler kullanmak zorunda değilsiniz. Dişleri çıkarıp suda bekletmek, dişsiz uyumak eskide kaldı.

 

Tek diş eksikliğinde bile implant yapılmaması sadece dişsiz bölgeye komşu olan dişlere zarar vermiyor. Burda çene kemiğinde erime, buna bağlı olarak diş etinde çökük ve kavisli görünüm kaçınılmaz son. Bu nedenle sizlere ilk seçenek olarak implant sunuyoruz. İmplantla ilgili sorular arasında yer alan hangi materyalden yapılıyor? Ne koşullarda hangi durumlarda uygulanıyor? Günümüzdeki gelişmelerin implantlara katkıları neler? Şimdi de kısaca bunlardan bahsedelim?

 

Eksik diş veya dişlerin yerine doğal dişi fonksiyon ve fonasyon olarak taklit etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne implant denir. Çene kemiğine yerleştirildikten ve yeterli stabilite sağlandıktan sonra üstüne tek diş restorasyonu, köprü protezi, takma çıkarmalı bir protez yapılabilir. Hem estetik bir görünüm sağlanmış olur hem de kemiğin orda erimeden kalabilmesi sağlanmış olur.

 

İmplant yapılmadan önce kemiğin durumu çok önemli. Çünkü buna göre implantın boyu ve çapını seçiyoruz ya da yeterli kemik yok ise kemik oluşturmak adına işlemler yapıyoruz. Baktığımız diğer unsur diş etlerinin durumudur. İmplant yapılmadan önce sağlıksız enfektif diş etlerinin sağlığına kavuşması gerekir. Buradaki bir hastalık implantlara da zarar verebilir.

 

Dişler çene kemiğini destekleyen organlardır. Aslında tam tersidir diye düşünebilirsiniz ama çiğneme esnasında dişler yoluyla kemiğe iletilen kuvvet kemiğin daha da dayanıklı hale gelmesini sağlamaktadır. Yani diş eksikliğinde tıpkı ağaçsız bir toprak gibi kemik de oradan gitmektedir yani erimektedir. Klasik tip takma çıkarmalı protezler dişin kökü gibi kuvvet iletimini kemiğe değil yumuşak dokuya yapmaktadırlar ve bu nedenle kemiğin erimeden kalmasını ne yazık ki sağlayamamaktadırlar. İmplantlar ise aynı diş kökleri gibi bu bölgede kuvvetin kemiğe iletilmesini sağlar ve erimeyi engellerler. Ancak enfeksiyon oluşmaması için düzenli kontrollerin ve iyi ağız bakımının yapılması koşuluyla.

 

Merak edilen diğer bir konu ise implant yapıldıktan hemen sonra diş yapılır mı yoksa beklemek gerekiyor mu?

Eskiden implant yapıldıktan sonra 4-6 ay arasında değişen sürelerde bekliyorduk. Ancak gelişen teknolojinin bu alanda da kullanılması ve yeni implantların üretilmesi ile daha kısa sürelerde diş yapabilme hatta uygun koşullar sağlandığında hemen diş yapabilme şansımız var. Genellikle ön diş eksikliklerini implantlar ile tedavi edeceğim durumlarda hastaları dişsiz bırakmıyorum. Tüm diş eksikliklerinin tedavi edileceği ve hastalarda yetersiz kemik desteği sebebiyle kemik tozuyla kemik oluşturmaya çalıştığımız durumlarda 2 ile 6 ay arasında beklememiz gerekebiliyor.

Tedavi öncesinde kullandığınız bir hareketli proteziniz varsa bu protezi kullanmaya belirli düzenlemeler yapıldıktan sonra devam edebilirsiniz. Ayrıca uygun yapılmış ve doğru şekilde üst protezi yapılmış bir implant iyi ağız bakımı yapmak koşuluyla ve kontrolleri aksatmamak koşuluyla ömür boyu dayanabilir. Üzerine yapılan protezler ise zamanla yenilenebilir bu işlem implanta bir zarar vermemektedir. Protez sebebiyle tat almada bir sorun yaşıyorsanız, çiğneme sırasında veya konuşurken protezleriniz oynuyorsa, eksik dişler sebebiyle yemek yerken zorlanıyorsanız, çok fazla yapıştırıcı kullanmanız gerekiyorsa ve sağlam dişinize zarar verilmesin istiyorsanız implant için hekiminizle görüşmelisiniz?

 

Sağlıklı gülüşler?

 

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi