Yaz aylarına girmemizle birlikte pazarlarda, marketlerdeki meyve sebze reyonlarının renkliliği arttı. Sarılar, kırmızlar, yeşiller daha niceleri. Özellikle antioksidan ve antosiyanin bakımından zengin mavi, kırmızı veya mor renkli meyve-sebzeler vücutta pek çok faaliyette koruyucu ekti gösteriyor. Peki bu koruyucu etkiler nelerdir birlikte hatırlayalım.
Kalp sağlığını korur
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin adlı antioksidan özellikteki hem kansere karşı savaşan hem de kalp sağlığına faydalı olan bir madde içerir. Özellikle bu hastalıklara genetik yatkınlığınız varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler), ve sebze tüketimi önem taşır.
Beyni destekler
Yapılan araştırmalarda, haftada 2 porsiyon çilek veya 1 porsiyon yaban mersini tüketmenin içeriklerinde bulunan antosiyaninlerin öğrenme ve hafızayı etkileyerek beyni desteklediği gösterilmiştir. Kırmızı meyveler aynı zamanda parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Araştırmalarda, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketen bireylerin parkinson hastalığına yakalanma oranının yüzde 25 daha az olduğu gösterilmiştir.
Kilo kontrolünde rol alır
Lif ve su içerikleriyle yendikleri zaman doygunluk hissi sağlayan kırmızı meyveler, diyet programlarında başarılı olmak için oldukça önemlidir. Kırmızı meyvelere mutfağınızda salata, tatlı, sos, içecek gibi farklı tariflerde de yer verebilirsiniz.
Kanser hücreleriyle savaşır
Kanserden korunmak ile ilgili yapılan çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan antioksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösterdiğinden sadece korunmakta değil hastalıkla mücadelede de kullanılan ilaçlar gözetilerek (besin ilaç etkileşimi en yüksek olan grup kırmızı meyveler grubu olduğundan dolayı) bol miktarda kırmızı meyve tüketilmesi gerekiyor.
İdrar yolu enfeksiyonunu önleyici etki gösterir
İdrar yolları enfeksiyonlarında kızılcık sıklıkla kullanılır. İçeriğinde bulunan proantosiyanidin adlı bileşenler, bakterilerin idrar yollarında tutunmasına engel olur.
Beslenme düzeninizdeki renkler ilacımızdır. Her renk, her tat damağımızda farklı tatlar uyandırdığı gibi vücudumuzda da farklı işlevlerde, organlarda görev alır. Bu yüzden çok çeşitli beslenme önem taşımaktadır.