MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Periodontal Tedavi
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
4 Mart 2016 Cuma

Periodontal Tedavi

Periodontal Tedavi

Bu hafta sizlere sağlıklı ve güzel gülüşün olmazsa olmazlarından periodontal dokularından ve bu dokuların görevlerinden, fonksiyonlarından ve periodontal tedaviden bahsedeceğim.

Kısaca periodontoloji diş hekimliğinin diş ve onu çevreleyen destek dokuların anatomisi, fizyolojisi , morfolojisi ve patolojisini inceleyen bilim dalıdır.

Diş destek dokularının tümüne birden periodonsiyum denir ve periodonsiyumu oluşturan dokular;

ü    Diş eti dokusu

ü    Periodontal ligament

ü    Sement dokusu

ü    Alveolar kemik(çene kemiği) dokusu

Bu dokuların görevleri ise

Dişleri çevresindeki kemiğe bağlamak,

Çiğneme, konuşma, yutma sırasında oluşan kuvvetleri karşılayıp bu kuvvetleri eşit olarak dağıtmak,

İç ve dış ortam arasında bariyer oluşturmak ve vücut devamlılığını sağlamak,

Zaman içerisinde yaşlanma ve çeşitli diğer faktörlerle ortaya çıkan yapısal değişiklikleri sürekli rejenerasyon ve remodelasyon ile telafi etmek,

Ağız boşluğu içerisindeki dış ortamın zararlı etkilerine karşı savunma görevi yapmaktır.

Şimdi de kısaca bu dokulardan ve yüzey karakteristiklerinden bahsedelim.

Normal ve sağlıklı diş eti; açık uçuk pembe, mercan pembesi renginde, hava ile kurutulduğunda hafif pürtüklü(portakal kabuğu gibi) palpasyonla muayenesinde ise sıkı ve tıkız formda  cep derinliği ise 1-2 mm derinliğindedir ve kanama olmaz.

Diş etinin rengini etkileyen faktörler keratinizasyon derecesi, damarlanma derecesi, epitelin kalınlığı ve pigment hücrelerinin varlığıdır. Irksal faktörler nedeniyle de farklı renklenmeler olabilir. Örneğin esmerlerde ve zencilerdeki yaygın pigmentasyon ve melanin depolanmaları patolojik değildir. Hormonal değişimler, sigara içilmesi, dişlerdeki aşınmalar, mensturasyon pigmentasyonu artırır. Sağlıklı diş eti bıçak sırtı gibi sonlanır.

Periodontal ligament diş ve çene kemiği arasında kalan fibröz bağ dokusudur. Dişlere gelen kuvveti absorbe edip alveolar kemiğe iletmek asıl görevidir. Dişler kemik içerisinde oluşup ağız içine doğru sürmeye başladıkça periodontal ligament de oluşmaya başlar. Görevleri ise;fiziksel, biçimlendirici, yeniden şekil vermek, beşlenme ve duyu olarak sınıflandırılabilir.

Alveoler kemik vücudun diğer kemikleriyle benzer bir yapıdadır, başlıca görevi ise dişleri desteklemek olup diş kaybından(çekilmesinden) sonra   rezorbe olurlar. Fonksiyon esnasında oluşan kuvvetler periodontal membran aracılığıyla kemiğe iletilir. Buradan absorbe edilerek dağıtılır. Alveolar kemik adaptasyon yeteneğine sahip aktif bir dokudur, sürekli apozisyon ve rezorbsiyon olur. Periodontal hastalık sonucu oluşan diş kayıpları ve enfeksiyon ciddi düzeyde kemik kaybına sebep olmaktadır.

Sement ise oluşum sürecindeki zamanlara göre hücreli ve hücresiz sement olarak ikiye ayrılır. Daha düzenli yapıdaki hücreli sement de kalsifikasyon da daha iyidir. Kalınlık olarak da dişin yüzeyleri arasında farklılıklar gösterir. Sementin aşırı arttığı bazı durumlar da vardır; sementifying fibroma, bening sementoblastom, periapikal semental displazi, florid semento osseöz displazi bunlardan bazılarıdır.

Periodontal Tedavi

Periodontal hastalık inatçı olarak tarif edilen türü hariç tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tek bir dişi, bir diş grubunu veya tüm çeneyi kapsayabilir. Uygun şekilde yapılan tedavinin ardından hastanın doğru şekilde ağız ve diş bakımı tedavinin sürekliliği açısından gereklidir.  Periodontal hastalık ilk olarak dişetinde başlar ve yukarıda bahsettiğim diğer dokuların hepsine yayılır. İlk aşamada dişetinde kanama şişlik renk değişiklikleri görülebilir. İlerledikçe dişlerde sallanma kayma ve aralanmalar görülür. Periodontal hastalığa sebep olan bakteriler vücudun genel sağlığını da tehdit etmektedir. Bu nedenle periodontal tedavi ilerlemeden düzenli kontrollerle tedavi edilmelidir.

Tedavinin ilk aşamasında uygun teşhis koyulduktan sonra diş üzerindeki eklentiler(plak, diş taşı vs) uzaklaştırılarak başlanır. Bu aşamada anestezi çoğunlukla gerekmemektedir. Sonrasında ise iltihabi ve enfekte dokular seans seans uzaklaştırılarak tedaviye devam edilir. Bu işlemler lokal anestezi altında yapıldığı için ağrı olmamaktadır. Ancak belli bir süre hassasiyet gelişebilmektedir. İyileşme sürecinin tamamlanmasıyla bu hassasiyet de ortadan kalkmaktadır.

Kliniğimizde de periodontal tedavi hakkında daha detaylı bilgi alabilir tedavinizi uygun şekilde yaptırabilirsiniz.

Sağlıklı Gülüşler?

 

DİŞ HEKİMİ Mehmet ERGÜNEŞ

Sorularınız için; [email protected]        

                             www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi