Ramazanda oruçluyken yeme içme olmadığından tükürük salgısı da azalmaktadır. Bu nedenle ağızda kalan bakteriler bir bariyerle karşılaşmadıkları için daha kolay dişe zarar verip çürüğe sebep olabilmektedirler. Bu nedenle iftardan ve sahurdan sonra mutlak suretle diş fırçalaması yapılması artıkların temizlenmesini sağladığı için çürük oluşumunu azaltacaktır.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yeme içme düzeni tamamen değişiyor. İftar ve sahur arasındaki sürenin fazlalığı sebebiyle dişlerimize zarar gelmemesi için ağız bakımına daha fazla özen göstermemiz gerekmektedir.
Mevsimsel geçişler sebebiyle sık yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, mide problemleri sebebiyle, diş eti problemleri sebebiyle, şeker hastalığına bağlı olabilen ağız kokusunun bir sebebi de ramazanda uzun süre açlığa ve susuzluğa bağlı olmaktadır. Sadece bu dönemde ortaya çıkan kokuyu önlemek de mümkündür.
Yemek yerken özellikle tüketilen sert gıdalar da dişler üzerinde kalan yumuşak gıdalar ve artıklar için mekanik temizleme etkisi yapmaktadır. Ancak ramazan ayında uzun süre aç kalmak bakterilerin üreyebilmesine yeterli zaman sağlamaktadır. Bu durum hem kötü kokuya hem de diş çürüğüne sebep olabilir. Fırçalanmayan dişlerin üzerinde kalan besinleri kullanan bakteriler asit üreterek dişlerde çürük oluşumuna sebep olurlar. Bu etkilerden korunmak için dişlerin iftarda ve sahurda mutlaka fırçalanması gerekir.
Var olan kokuyu önlemek için ise sadece diş fırçalamak yeterli olmayabilir. Dişlerle beraber dil yüzeyinin de iyice temizlenmesi gerekmektedir. Hatta bu sebeple bazı fırçaların arkalarında dil temizleyiciler yer almaktadır. Ağız antiseptikleri veya tuzlu su ile ağza gargara yapmak da kokunun azalmasında etkili olacaktır. Tam bir temizlik için ise mutlaka diş ipi kullanılmalıdır ki ancak bu sayede plağın ve gıda artıklarının tamamen uzaklaştırıldığından emin olunmalıdır. Diş fırçalama en az iki dakika süreyle olmalıdır ve dişlerin tüm yüzeylerine fırça temas etmelidir.
Dişler için bir diğer kötü ve zararlı alışkanlık ise asitli içeceklerdir. Özellikle ramazan ayında uzun süre su içilmemesi üzerine bir de asitli içecek tüketilirse dişler iyice savunmasız kalır. Yeme içme fonksiyonunun azalması tükürük bezinin aktivitesini de düşürür ve tükürük miktarı buna bağlı olarak azalır. Bu durum da bakterilerin asit üretmesi için yeterli zaman yaratır.
Bu aylarda tatlı tüketiminin ve tatlıyla birlikte çay kahve tüketiminin artması ile birlikte direkt veya dolaylı yoldan şeker alımı da artmaktadır. Hem çürüğe hem de üretilen artıklar sebebiyle çürüğe ve kokuya sebep olan şekeri özellikle su tüketimin az olduğu bu ayda dikkatli tüketmek gerekir.
Dişleri korumak için ise iftar ve sahurda ikisi arasındaki zamanda yapılan akşam atıştırmalıklarında sert gıdalar tüketilmesi, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yararlı olacaktır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net