SALGIN HAFİFLİYOR GÖRÜNSE DE ÖNLEMLERE DİKKAT ETMELİYİZ
İçinde bulunduğumuz salgın dönemi enfeksiyon kontrolü açısından hem diş hekiminin, hem hastanın, hem de tedavinin yapıldığı kliniğin dikkat etmesi gerekenler ve uyulması gereken kurallar vardır. Kliniğin alacağı önlemler başlıca hastalar arasında odaların havalandırılması, klinik içerisinin kalabalık olmasının önlenmesi, temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin aksatılmadan yapılmasıdır.
Bizler diş hekimi olarak hem kendimizi hem de hastalarımızı korumak için gelen hastaları potansiyel taşıyıcı olarak düşünüp ona göre önlem almalıyız. Müdahalelerimiz sadece acil ağrı sorununu çözmeye yönelik olmalıdır. Diş hekimi çapraz enfeksiyon açısından tüm izolasyon kurallarına uymak zorundadır.
Daha önceki yazılarımda sizlere mümkün olduğunca evde kalmanızı ve gerekli olmadıkça diş hekimine muayene ve acil olmayan tedaviler için gelmemeniz gerektiğini söylemiştim. Estetik tedaviler, implant tedavisi gibi aciliyet gerektirmeyen tedaviler için henüz erken olduğunu söylemiştim. Kendi fikrim olarak kliniklerin tam zamanlı ve tam olarak bütün tedavilere başlaması için erken olduğunu düşünüyorum.
Tedavilerde kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olması enfeksiyon kontrolünde kolaylık sağlamaktadır. Diş hekimi acil tedavi kapsamında tanımlanan tedavilerle hastanın şikayetini çözemiyorsak doğrudan yeterli bir kuruma yönlendirmeliyiz. Emin olunmayan tedaviler bu aşamada yapılmamalıdır.
Kullandığımız yüksek devirli döner aletler aerosol yaratan aletlerdir. Bu aletlerin dönme hızı ve bunu sağlayan hava sayesinde aerosoller ortama hızla yayılmaktadır. Ortalama 2-3 metrelik mesafelere yayılım olabilir. Bu nedenle bu aletlerin tedavide içinde bulunduğumuz süreçte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Aldığımız tüm önlemlerin acil tedavi ihtiyacı olan hastalarımızın sağlığı, tedaviye gelmek isteyip gelemeyen hastaların sağlığı ve kendi sağlığımız için olduğu uygun bir dille hastalarımıza anlatılmalıdır. Hastalara kötümser tablo çizerek hem onları umutsuzluğa kapılmaktan, hem de covid-19 olduğu şüphesi duymaktan kaçınmalıyız.
Hastaların anamnezi bu süreçte daha detaylı olarak alınmalıdır. Hastalarımız ise sorulara sıkılmadan doğru şeklide cevap vermelidirler. Ağız içi muayene mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalıdır. Aletler için kullandığımız solüsyonları günlük olarak düzenli bir şekilde değiştirmeliyiz.
Klinikte hastaların vücut sıvılarının temas ettiği yüzeyler dikkatli bir şekilde özenle dezenfekte edilmelidir. Kliniklerin iç ortamının dezenfekte edilmesi işlemi her gün hasta kabul eden kliniklerde düzenli olarak yapılmalıdır. Bu süreçte hastalar muayene odalarında tek başına olmalıdır. Yalnız tedavi olması mümkün olmayan hastalar için ise tek refakatçi kabul edilebilir. Bu durumda hasta yakını da tüm izolasyon kurallarına uyularak korunmalıdır.
İki hasta arasında hasta bakılan oda en az 30 dakika bekletilmelidir. Bu süreçte de oda ve tüm yüzeyler dezenfeksiyon işlemiyle temizlenmelidir. Sterilizasyona girebilen aletler uyulması gereken kurallar çerçevesinde sterilize edilmeli, bu işlem yapılamayanlar ise tıbbi atık kurallarına uyularak atılmalıdır. Sivri uçlu aletlerin kullanımına da ekstra özen gösterilerek ele ya da başka yerlere batmamasına dikkat edilmelidir. Sterilize edilen aletler mutlaka işlemden önce poşetlenmeli ve yüzeylerin kontamine olması önlenmelidir. Bu süreç devam ederken aldığımız tüm bu önlemler hem salgının daha kolay kontrol edilmesini hem de sürecin daha hızlı sonlanmasını sağlamak içindir.
Sağlıklı gülüşler…
Sorularınız için; www.disizmir.net - [email protected]