Dişlerde oluşan hem çürüklerin hem de hastalıkların genel olarak sebepleri bakterilerdir. Bu bakteriler sadece dişlerde hastalık oluşturmakla kalmayıp boğaz enfeksiyonları, kalp enfeksiyonları gibi hastalıklara da sebep olabilirler. Yapılan çalışmalar ani kalp krizi geçiren hastalar incelendiğinde ağız hijyeni kötü olan hastalarda kriz riskinin beş kat fazla olduğunu göstermiştir.
Tıbbın günümüzde odaklandığı nokta hastalıkları daha oluşmadan önlemeye çalışmaktır. Bunun için de hastalığı oluşturan etkeni ortadan kaldırmak gerekir. Ya da hastalık etkeninin oluşmasına izin vermemek gerekir. Kalp hastalıkları da bu bağlamda oluşmasını engelleyebileceğimiz hastalıklardan. Düzenli yaşam, kilolardan kurtulma, düzenli yürüyüş ve sporu günlük yaşamımıza sokmak, düzenli beslenme kalp hastalığını önleme de etkili yöntemlerdir.
Ortadan kaldıramayacağımız risk faktörü olan genetik mirasımız ve ilerleyen yaşa karşılık sigara içmenin, fazla miktarda alkol kullanmanın, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıkların kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını hepimiz biliyoruz.
Ancak tüm bunların yanında kalp hastalığını etkileyen yeni risk faktörleri de son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ağız sağlığı da son yıllarda kalp sağlığı açısından öne çıkan durumlardandır. Artık ağız içi sağlığının da kalp sağlığı açısından önemli olduğunu öğrenmiş olduk.
Belirli yaştan sonra yaptırdığımız check-up´larımıza artık diş hekimini de ekliyoruz ve bakteri risk faktörü açısından değerlendirilmesini istiyoruz.
Ağız sağlığı ve ağız hijyeninin önemi günden güne yeni araştırmalarla daha da artıyor. Enfektif endokartit diş tedavilerinde oldukça çekinilen bir durumdur ve mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bu durum için yapay kalp kapağı olan hastalar, kalp pili olan, kalbine daha farklı protezler uygulanmış olan hastalar için de risktir ve işlemlerden önce de proflaktik olarak antibiyotik verilmesi gerekir.
Dişlerde bulunan bakteriler kişilerin kalbindeki bu protezlerin üzerine yerleşip koloni oluşturabilirler. Bu nedenle bu hastalarda öncesinde mutlaka bir antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
Alınacak en iyi önlem ise ağız sağlığına kendimizin özen göstermesidir. Bu hastaların ağız ve diş sağlıklarına kendilerinin daha fazla önem göstermesi gerekir. Böylelikle hem çürüklerin hem de diş eti hastalıklarının önüne geçilebilir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net