MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Selin KONCAGÜL KUPSAR
Selin Koncagül Kupsar
YAZARLAR
25 Aralık 2014 Perşembe

Selin KONCAGÜL KUPSAR

2015’e sayılı günler kala herkeste bir coşku bir heyecan programlara bakıp o günü dışarıda geçirmek isteyenler, yer bulamayanlar, ailecek keyifli vakit geçirip evde olmayı tercih edenler, çoluklu çocuklu yeni bebişleri olan aileler kısacası evde yeni yıla gireceklere şık bir akşam yemeği mönüsü olsun. Deneyen herkesin ellerine sağlık, afiyet olsun…  Şimdiden herkese mutlu yıllar!

 

İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

MALZEMELER

-1 Adet 1.5 Kg. Ağırlığında Tavuk
-1 Çay Bardağı Pirinç
-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
-1 Adet Tavuk Ciğeri
-1 Yemek Kaşığı Doğranmış Soğan
-1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
-1 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
-1 Çay Bardağı Kaynar Su
-1 Çay Kaşığı Tuz
-1/2 Çay Kaşığı Karabiber
-1/2 Çay Kaşığı Yenibahar
-1/2 Çay Kaşığı Toz Tarçın
-1 Adet Kürdan ve Bağlama İpi

TAVUK SOSU MALZEMELER

-1 Yemek Kaşığı Yoğurt
-3 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
-1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
-1 Çay Kaşığı Karabiber
-1 Çay Kaşığı Tuz

YAPILIŞI

-Tavuğumuzu iyice yıkayıp gerekli temizleri yaptıktan sonra suyunu iyice salıp kuruması için bir köşede bırakıyoruz.

- Tenceremize zeytinyağı koyup üzerine sıra ile çam fıstığı, soğan, tavuk ciğeri ve pirinç ilave ediyoruz. Düşük ateşte kavuruyoruz. Ardından kuş üzümü, 1çay bardağı kaynar su, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuz ilave edip, pilavın tuzu karar hale getiriyoruz.

-Tenceremizi yüksek ısıda 1 dakika süre ile kaynatıp ve tencere kapağı kapatıyoruz. Ocağımızın altını kısıp  10 dakika sonra ocağımızın altını kapatıyoruz.

-Bir diğer tarafta hemen tavuğumuzun üzerini ve için kaplayacağımız sosumuzu yapıyoruz bunun için ise bir kap içerisine ayçiçek yağı, salça, yoğurt, karabiber, tuz konup ve karıştırııyoruz. Hazır sosumuzu tavuğumuzun her yerine sürüyoruz.

-Sosladığımız tavuğu iç pilav ile dolduruyoruz, derisi bir kürdan ile tutturularak, kapatılacak ve ayakları ip ile bağlıyoruz.  Önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına koyuyoruz yaklaşık 1,5-2 saat fırında pişiriyoruz. 

-Üzeri çıtır çıtır olan tavuğumuzu masamızın ortasına en baş köşeye koyabiliriz artık.

İPUCU: Fırın poşeti kullanırsanız eğer tavuğunuz kendi buharı ile piştiği için çok daha yumuşak olacaktır.

 

 

 

PAÇANGA BÖREĞİ

MALZEMELER

-3 Yufka
-1 Domates
-3 Yeşil biber
-1 tutam Maydanoz
-100 gr. Pastırma
-150 gr. Kaşar peyniri
-2 çorba kaşığı Tereyağı
-Zeytinyağı

YAPILIŞI

-Domatesi, biberleri doğruyoruz ve karıştırma kabına alıyoruz. İçine kaşar peyniri rendeliyoruz. Pastırmayı ince ince doğrayıp karışıma ekliyoruz. Maydanozu da doğruyoruz ve karıştırma kabına koyuyoruz, harmanlıyoruz.

-Tereyağını tavada eritiyoruz ve zeytinyağıyla karıştırıyoruz.

-3 tane yufkayı üst üste seriyoruz. Hepsini 8 üçgen elde edecek şekilde kesiyoruz. Üzerlerine fırçayla yağ karışımından sürüyoruz. Üçgen yufkaların geniş kenarlarına iç harcı paylaştırıyoruz. Kenarlarını katlıyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz.

-Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

-Dilerseniz tavuk fırında nasıl yetişecek diye düşünürseniz ayçiçekyağı ile tava içerisinde üzerine yumurta sürmeden iç harç ve yufka şeklinde kızartabiliriz.

 

 

 

PATATES TOPLARI

MALZEMELER

-6 Adet Patates

-5-6 Dal Maydanoz

-2 Dal Taze Soğan

-1 Adet Havuç

-1 Yemek Kaşığı Mayonez

-2-3 Damla Limon Suyu

-2 Yaprak Mor Lahana

-1 Diş Sarımsak

-1 Çay Kaşığı Tuz

 

YAPILIŞI

-Patatesleri yıkayıp ve yeteri kadar su koyduğunuz tencerede, patatesler yumuşayıncaya kadar haşlayıp ve kabuklarını soyuyoruz.

-Haşlanan patateslerden iki tanesini derin bir kaseye koyuyoruz ve püre haline gelene kadar eziyoruz. Üzerine ince doğranmış maydanoz, taze soğan, sarımsak ve tuzu ilave edip ceviz büyüklüğünde toplar yaptıktan sonra servis tabağına diziyoruz.

- Kalan haşlanmış patateslerin iki adedini de derin bir kaseye koyup ve püre haline gelene kadar eziyoruz. Ezdikten sonra 1 yemek kaşığı mayonez ve rendelenmiş havucu ilave edip yoğuruyoruz. Bu harçtan da ceviz büyüklüğünde toplar yapıp ve servis tabağındaki diğer topların yanına diziyoruz.

 -Son kalan iki adet patatesi de derin kaseye alıp ve püre haline gelene kadar eziyoruz. Mor lahana yapraklarını rendeleyip limon suyu ile ovuyoruz Ovulmuş lahana yapraklarını püre halindeki patateslerin üzerine ekledikten sonra iyice yoğurup, ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz.

-Üç renk toplarımızı ister karışık ister 3 sıra şeklinde servis edebiliriz. Dilerseniz çörek otlu, susamlı, dereotlu, pul biberli de yapabiliriz toplarımızı.

 

 

 

PANNA COTTA

MALZEMELER

- 1 tatlı kaşığı toz jelatin

 - Yarım çay bardağı süt

  -1.5 su bardağı krema

 -3 yemek kaşığı toz şeker

 -1 paket vanilya

 

NAR SOSU İÇİN

-3 su bardağı nar meyve suyu

-2 tepeleme nişasta

-2 tepeleme şeker

 

YAPILIŞI

-Küçük bir bardakta sütün üzerine jelatini ekleyip karıştırıyoruz ve 2-3 dakika bekletiyoruz.

-Sos tenceresinin içerisine krema ve toz şekeri alıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Küçük baloncuklar çıkmaya başlayınca jelatinli sütü yavaşça ekleyip, vanilya ilave edip karıştırıyoruz.

-Karışımı kalıplara paylaştırıyoruz. Oda sıcaklığına geldiğinde üzerini örterek buzdolabına alıyoruz. En az 2-3 saat bekletiyoruz.

-Tatlımız soğurken üst jölesi için sos kabımıza nar suyumuzu, nişasta ve şekerimizi de ekleyip ocakta üzerleri fokurdayana kadar pişiriyoruz. Dolaptan çıkarttığımız tatlılarımızın üzerine döküyoruz.

-Soğuyunca biraz daha dolapta bekletip, üzerlerine nar taneleri koyup servis ediyoruz.

 


 

BEREKETLİ BİR YIL OLMASI DİLEĞİ İLE…

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN:  [email protected]



Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi