MENÜ
İzmir 16°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kirpik Dibi İltihabına Dikkat
Sağlık
5 Şubat 2016 Cuma 08:00

Kirpik Dibi İltihabına Dikkat

Kirpik dibi iltihabı, özellikle antidepresan ve kortizonlu ilaç kullanan hastaların göz sağlığını tehdit ediyor. Düzenli göz muayenesi ve hijyen ise bu hastalıktan korunmanın temel formülü.

Kirpik Dibi İltihabına Dikkat

Kirpik dibi iltihabı, özellikle antidepresan ve kortizonlu ilaç kullanan hastaların göz sağlığını tehdit ediyor.  Düzenli göz muayenesi ve hijyen ise bu hastalıktan korunmanın temel formülü.

 

Özellikle yağlı cilde sahip kişilerde, kirpik diplerinin gözyaşı üretilmesini sağlayan bezlerin ağızlarının tıkanmasından kaynaklı göz kapağında şişlikler oluşabiliyor. Düzenli kontroller ile hastalığa erken müdahale edilerek oluşabilecek kirpik dibi iltihabının önüne geçilebiliyor.

 

Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kirpik dibindeki yağ hücrelerinin aşırı yağ salgılaması, sigara dumanı, bir takım ilaçlar, kimyasal maddeler, viral etkenler, antidepresan ve kortizon gibi bir takım alerjik maddeler, bu zararsız bakterilerin çoğalmasına ve kirpik dibi iltihabının gelişmesine yol açabiliyor.

 

TEDAVİ EDİLMEZSE KİRPİKLERİNİZİ KAYBEDEBİLİRSİNİZ!

Kirpik dibi iltihabı daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebiliyor. Bu durum hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Blefarit kronik bir problem, tedavi edilmediğinde ise kirpiklerin içe dönmesine, kirpiklerde beyazlama, konjonktivit, korneada kuru noktalar, arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşabiliyor.

 

Bu kabuklar kalınlaştıkça oluşan çapaklar sabahları göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden oluyor. Tedavi edilmediği takdirde ise bu durum daha da kötüye gider ve gözün diğer bölümlerine de yayılarak daha ciddi sorunlara neden olur. Tedaviye başlanmazsa yayılan enfeksiyondan kaynaklı olarak kirpikler dökülebilir.

 

TEDAVİYİ SICAK SUYLA YIKAYARAK YAPIN

Bebek şampuanı veya kapak hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmalı ve sıcak su ile durulanmalı. Gözkapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin en önemli noktası. Öncelikle gözkapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir. Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlaları da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir.

 

Deniz GÜL

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi