MENÜ
İzmir 23°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yük ve Yolcu Taşımacılığında Sıkıntılıyız
Siyaset
18 Aralık 2015 Cuma 08:00

Yük ve Yolcu Taşımacılığında Sıkıntılıyız

Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu yük ve yolcu taşımacılığında üyelerinin sıkıntılarını belirten bir açıklamada bulundu.

 

Yük ve Yolcu Taşımacılığında Sıkıntılıyız

Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu yük ve yolcu taşımacılığında üyelerinin sıkıntılarını belirten bir açıklamada bulundu.

Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu öncelikle yolcu taşımacılığı konusunda üyelerinin sıkıntısını belirterek, ?Öncelikle Menemen-İzmir çalışan otobüslerimizi,  onun haricinde Menemen merkez ve mahalleler arasında çalışan araçlarımızı kapsıyor. Menemen´in yanı sıra İzmir ve Türkiye genelinde hizmet veren araçları da kapsayan bir düzenleme bu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ilgili yolcu taşımacılığında özürlü araçların hizmet vermesi hakkında kanun hükmünde kararname resmi gazetede çıktı. Toplum buna hazır olmadığı için zaman içinde bunda değişiklikler yapıldı. Araçlar da buna uygun değildi.  Belli bir süre verdiler. 7.7.2018 tarihine kadar bir muafiyet söz konusu. Sürücü koltuğu hariç 9 ila 16 oturma yeri olan toplu taşıma araçlarında muafiyet var. Ayrıca yine aynı tarihe kadar karayoluyla şehirler arası yolculuk ve turizm taşımacılığı yapan araçlara da talep olması halinde 72 saat içinde bu talebi yerine getirmesi için bir muafiyet tanındı. Bir diğer ayrıcalıkta servis taşımacılığı yapan araçlara da yine 72 saat içinde talep gelirse 7.7.2018 tarihine kadar muafiyet tanındı. Bu zamana kadar bu muafiyet konusundan maalesef bize üye olan esnaf faydalanamıyor. Çünkü yasa tanımlarken otobüs tanımını 16+1´e koyduğu için biz bu muafiyetin dışında kalıyoruz. Bu araçlarımızın da güzergah izin belgeleri yılbaşında sona eriyor. Güzergah izin belgesiz araç çalıştırmanın da cezası 61 gün arabanın kapanması ve 2 bin kusur lira para cezası olduğu için bu konuda 7.7.2018 tarihine kadar tanınan muafiyetin bizlere de tanınmasını istiyoruz. Bunun yanında düzenleme olarak özürlülere sahip çıkmak adına belli oranda (mesela 50 araçta 3 araç gibi)  özürlü araç almaya da hazırız. Esnafta bu konuda daralma var. En fazla 30 Ocak 2016´da bitiyor esnaf belge düzenleyemeyince ne yapacak? Araç değiştirme için de kredilenme yapılsa iyi olur. Bu konuda sıkıntı büyük. Bu konuyu Antalya´da kasım ayı sonunda yapılan ulaşım şurasında da dile getirdik. Ankara´ya bunu götüreceklerini söylediler. İl bazında birliğe de bildirdik. Ayrıca biz de oda olarak bize bağlı iki kooperatifteki arkadaşlardan imza aldık ve bir üst yazı ile bu konudaki sıkıntımızı bakanlığa bildirdik. İstemlerimizi ve çözüm önerilerimizi sunduk? şeklinde özetledi.

Yerli üretim kabul edilsin

Diğer bir sıkıntının da yük taşımacılığı konusunda yaşandığını belirten Kurtoğlu, ?Bildiğiniz gibi yük taşıyan araçların takograf cihazı bulundurma zorunluluğu var. Takograf cihazların muayene ve damgalama yönetmeliği çıktı. Yönetmelik 29 Nisan 2015 tarihinde yayınlandı. Burada dikkatimizi çeken en önemli husus dijital takograf yönetmeliğindeki değişiklik. Bu cihaz yurtdışından ithal. İthalin de değeri 3 bin 500 ve 6 bin 500 euro arasında değişiyor. Kalibrasyon ücreti de cihaz başına bin 500 euro. Öncelikle 96-98 model araçlarımız 2016´ın 1. ayından itibaren takograf cihazı yeterli olmadığı için cezalandırılacaklar ve çalışamayacaklar.  Bizim teklifimiz ise, yurtiçi çalışanlara yerli kullanım hakkı verilsin. 2014´ten sonra çıkan araçlar da zaten takograf var. 2014´e kadar üye esnafımızın bu cihazları değiştirirken 3 bin-4 bin Euro verip bu mesuliyet altına girmelerini arzu etmiyoruz. Bu işi yapmak üzere yerli üretim kabul edilirse çok iyi olur. - Bakanlığımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Bu konuda İstanbul´da bir dernekte kuruldu. Biz de dernek üyesiyiz. Oralarda da dile getiriyoruz? ifadesini kullandı.       

Hilmi Kurtoğlu´nu ziyaret esnasında odada karşılaştığımız Yeni Foça Taşıyacılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Yiğitalp de, engelli araç düzenlemelerinde aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirtti ve yetkililerin bu konuda seslerini duymasını istedi. 

Haber: S. Derya BOSUT 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi