MENÜ
İzmir 24°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Pandemi Döneminde Diş Tedavilerinizi Ertelemeyin
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
15 Eylül 2020 Salı

Pandemi Döneminde Diş Tedavilerinizi Ertelemeyin

Uzun zamandır devam eden pandemi süreci hepimizi olumsuz etkilemeye ne yazık ki devam ediyor. Ancak bu duruma alışmak, kurallara uymak ve tedbiri elden bırakmamak zorundayız. Çünkü ne olursa olsun önce kendimizi ve sonrasında çevremizdekileri korumak hepimizin görevi. Bana bir şey olmaz diyerek yola çıkmak sadece salgının hızla artarak devam etmesini sağlıyor. Bu süreçte diş hekimleri olarak bizler de hem kendimizi hem de siz hastalarımızı korumakla sorumluyuz. Gerekli temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına uyarak hastalarımızın sağlığı için elimizden gelenin fazlasını yapmaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle gerekli olan tedavilerinizi aksatmamalısınız. Çünkü aksi durumun ciddi enfeksiyonlara sebep olabileceği gibi bağışıklık durumunuzun da zayıflamasına sebep olabilir.

Diş hekimleri olarak bizler de pandemi sürecinin tam ortasındayız. Peki bu durumla nasıl bağlantılıyız? Pandemi sürecinde ilk kural sosyal mesafedir. Söz konusu diş hekimliği olunca sosyal mesafeyi korumak oldukça zordur. Solunum yoluyla bulaşan bir virüs olan covid 19 açısından diş hekimleri büyük risk altındadır. Tedavi sürecinin uzun olması, hastayla yakın temasta geçen sürenin uzun olması ve direk olarak hastaların solunumuyla ilişkili olduğumuz için diş hekimleri koruyucu ekipmana en çok ihtiyaç duyan ve kullanmak zorunda olan meslek grubudur.

Virüsün en fazla bulaş yolu solunumdur. Bunun dışında öksürme, hapşırma, hastaların temas ettiği yüzeylere dokunma ile de virüs bulaşabilir. Ayrıca hastalara işlem yaparken ortaya çıkan kan ve tükürük ile karşı karşıya kalma ihtimali de çok yüksektir. İşlem sırasında kullanılan aletlerin dikkatsizlik sonucu batması ile de virüs kapma ihtimali vardır. Tüm bunlar değerlendirildiğinde virüsle enfekte olma ihtimali en fazla olan meslek gruplarının başında diş hekimleri vardır.

Hasta bekleme odalarında ve kliniklerdeki fazla eşyalar kontaminasyon riskini azaltmak için ortamdan kaldırılmalıdır. Böylece yüzeyden bulaşma riski azaltılmış olacaktır. Kişisel koruyucu ekipmanlar mutlaka yedeklenmeli uygun şekilde dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Hasta randevuları yoğunluğu önleyecek şekilde ayarlanmalıdır. Hastaların işlemden önce ateşleri mutlaka ölçülmelidir. Hatta ateş ölçümleri direk olarak klinik girişlerinde yapılmalıdır. Covid-19 geçirmiş hastalar tedavi için en erken bir ay sonra kabul edilmelidir. Banko personeli ve yardımcı asistanlar da koruyu ekipmanlarını aksatmadan kullanmak zorundadırlar. Tedavi esnasında saat küpe bileklik gibi ekipmanlar çıkarılmalıdır. Muayene odaları mümkün olduğunca kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Sürelerin kısaltılması bulaşma riskini de azaltmış olacaktır. Ortam dezenfeksiyonu için gerekli işlemler yapılmalıdır. Laboratuvar gidecek ve laboratuvardan gelen işler yapısını bozmayacak dezenfektanlar ile mutlaka temizlenmelidir. Sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu covid formları hasta tarafından doğrulukla doldurulmalı ve hekim tarafından hastaya hastalığın belirtileriyle ilgili sorular ve riskli durumlarla ilgili sorular mutlaka sorulmalıdır. Hasta kişiyle temaslı olanlar da mutlaka evde izole olmalı ve randevularını ertelemelidirler. Maske kullanımına özellikle dikkat etmeli bu durumu kurallara uyarak atlatabileceğimizi unutmamalıyız.

Sağlıklı gülüşler…

Sorularınız için; [email protected] - www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi