?Ana Gündemimiz Çöp Sorunu?
Menemen´in Sesi Gazetesi olarak muhtarlarımızla başladığımız ?Mahallenizin Sesi? projesi kapsamında Türkelli-Yıldırım Mahalle Muhtarı Hüseyin Güzel´i Menemen Medya Merkezi´nde ağırladık.
S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
H.G: 1966 yılında Menemen-Türkelli´de doğdum. Ortaokul mezunuyum. Evliyim. 23 yıllık esnafım. Şu an hala esnaflığa devam ediyorum.
S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz?
H.G: Muhtarlığa 2004 yılında başladım. Öncesi azalıkta yaptım. Bu muhtarlıkta 3´üncü dönemim. Benden önceki muhtarları yerinde bulamamak vatandaşların en büyük şikayetiydi. Esnaf olduğum için yerim belli olduğundan mahalle sakinleri muhtar olmamı istedi. O vesile ile muhtar oldum.
S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?
H.G: Mahallemdeki nüfus yaklaşık bin 800´ü bulur.
S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
H.G: Bizim bir çöp sorunumuz var. Şimdi bir şey yok ama özellikle yaz aylarında koku anlamında büyük sıkıntı çekiyoruz. Menemen, Aliağa ve Foça´nın komple çöp toplama merkezi burası. Burada toplanan çöpler büyük tırlarla başka yerlere transfer oluyor. Bunun için büyük bir tesis yapıldı. Köye 100 metre mesafe yoktur. Hemen hemen 1-1.5 senedir bu böyle devam ediyor. Haliyle çöplerin suları akıyor. Bu yaz da bayağı hissettik. Gerekli mercilere sorunu bildirdik. Zaman zaman büyükşehir tarafından hijyen amaçlı çalışma yapılıyor. O zamanlar koku azalıyor. Bu nedenle özellikle yazın sıcak havalarda sürekli uyarmak gerekiyor.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizden en yoğun gelen talepler neler?
H.G: Mahalle sakinlerinden bana gelen en büyük talep yine bu çöp sorunu. Az bir kısmı yapılsa da ova yollarımızın büyük bir kısmı çok berbat. Köy içinde asfalt yapılması gereken yerler var. İZSU çalışması sonrası yollar çok kötü oldu. Hava şartları nedeniyle şu an bir şey yapılamazsa da yaz döneminde yapılmasını bekliyoruz.
S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?
H.G: Bir tane 80. Yıl isimli büyük parkımız var. Öbür tarafta belediye karşısında bir park var. Ayrıca yeni mahallede yapılmak istenen bir park var. İnşallah belediye başkanımız yapacak.
S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?
H.G: Gayet iyi. Yeterli ilişkiyi kurabiliyoruz. Bir sorun yok.
S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
H.G: Ufak tefek sorunlar dışında büyük bir sıkıntımız yok. Acillik arz etmiyor. Şu an mesela yol çalışması anlamında mevsim şartları nedeniyle bir şey yapılamaz.
S.D.B: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili beklentileriniz var mı? Varsa nelerdir?
H.G: Demin de dediğim gibi çöp sorunu yaz aylarında bayağı bir sıkıntı yaratıyor bize. Ova yollarında yapılacak iş çok fazla. Çok az bir kısmı yapıldı henüz.
S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?
H.G: Aliağa tarafındaki fabrikalarda çalışıyorlar. Çiftçilik gayet azaldı. Hayvancılık yok denecek kadar az. Küçükbaş daha fazla.
S.D.B: Ürün olarak ne yetişiyor?
H.G: Çoğunlukla mısır ekiliyor. Pamuk ekimi azaldı. Eskiden pamuk çoktu. Şimdi üretici mısıra yöneldi. Bağ az.
S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı?
H.G: Amatör kümede Türkelli spor kulübümüz var. Gayet başarılı. Çok güzel çim sahamız var. Ama bir halı sahamız yok. Kulüp maçlarını çim sahada yapıyoruz. Gençlerimiz maç için Helvacı´daki halı sahaya gidiyor.
S.D.B: Mahallenizde kurulu dernek var mı?
H.G: Deveciler derneği, spor kulübü derneği ve cami yaşatma derneği olarak üç tane derneğimiz var.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?
H.G: Sağlık ocağımız var. Haftanın her günü aile hekimi gelir. Ayrıca Hatundere´den de vatandaşlar bize gelir. Çarşamba ve cuma öğleden sonraları doktorumuz Hatındere´ye gider. Sağlık hizmeti konusunda bir sıkıntımız yok. Doktorumuzdan memnunuz.
S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumumuz var mı?
H.G: İlkokul ve ortaokulumuz var. Yaklaşık 350-400 arası öğrenci eğitim görüyor. İki katlı ortaokul binamızda sıkıntı var. Yıkılması lazım. Eski yapı değil ama oturulamaz durumda, çürük. Milli Eğitim´e gerekli müracaatta bulunduk. Gelip binayı incelediler. Orası yıkılıp yeni bir bina yapılacak denildi ama ne zaman olacağını bilmiyorum.
S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?
H.G: Ulaşım konusunda her hangi bir sıkıntımız yok. Metro kulağımızın dibinde. Ayrıyeten her 20 dakikada bir minibüslerimiz Menemen´e yolcu taşıyor.
S.D.B: Mahallenizin altyapı ve üstyapı talepleri var mı?
H.G: Altyapıda hemen hemen her şey yapıldı. Ufak tefek işler var. Ama çoğu bitti. O nedenle üst yapı bekliyoruz.
S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?
H.G: İlk muhtarlığa girdiğim dönemlerde maaş azdı. Şu anda maaşta düzenleme oldu. Ama sosyal güvence olmaması büyük eksiklik. Geçmiş ve bugünkü muhtarlık arasında çok büyük fark yok.
S.D.B: Bizim kurumumuzdan (Menemen´in Sesi Gazetesi) beklentileriniz nelerdir?
H.G: Menemen´in Sesi Gazetesini Türkelli´de olduğum için devamlı takip edemesem de fırsat buldukça Menemen´e geldiğim zaman muhtar Yücel Uysal´a uğrar gazeteyi orada okurum. İlçede var olan gelişmelerden haberdar olurum. Güzel bir hizmet veriyorsunuz.
S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
H.G: Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki ana gündemimiz çöp sorunu. Kamyonlar gelip giderken sularını ana yola dökmeleri özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı yaratıyor. İmbat rüzgarıyla köyümüzü koku sarıyor. Sinek bile yapıyor. Ayrıca bu çöp toplama merkezi yanında büyükşehirin yapacağı evsel atık arıtma tesisi de var. 1-1.5 sene önce temeli atıldı ama şu anda ihaleyi alan şirket sahibi bıraktı gitti. Helvacı, Hatundere, Türkelli ve Cezaevi kullanacak bu tesisi. İnanınki ilerde bu tesis bize sorun yaratır mı diye diken üstündeyiz. Büyükşehir Avrupa standardında son sistem bir tesis olacağını söylüyor. Urla içinde yeni yapılan arıtma tesisini örnek gösteriyorlar. Kimileri iyi olacak, kimileri Türkelli yaşanmayacak bir yer olacak diyor. Umarım köyümüze koku yönünden bir sıkıntı yaratmaz.
Çöp toplama merkezi yanına evsel atık arıtma tesisi kurulması bizi endişelendiriyor.