Menemen Ticaret Odası organizasyonuyla düzenlenen ?İş Dünyasında ve Özel Yaşamda Kaliteli İletişim? konulu seminer, Prof. Dr. Üstün Dökmen´in keyifli sunumu ile gerçekleştirildi.
Program, geçen ayki meclis toplantısında ?Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu´ ismi verilen Menemen Ticaret Odası 3. kattaki salonda yapıldı.
Hem Düşündürdü Hem de Güldürdü
Türkiye´de alanında en sevilen isimlerden biri olan Psikolog Üstün Dökmen, hayata dair bir çok ayrıntıya değindiği dolu dolu 2.5 saat süren konferansında güldürürken düşündürmesini de bildi. Yaşanmış anılara da değindi. Menemen´den pek çok kesimden katılımcı can kulağı ile konferansı dinledi ve yaşama dair yanlış bildiği şeyleri öğrenmiş oldu.
Ünlü psikolog Üstün Dökmen, iletişim çatışmalarına ve hayata dair çelişkilere değindi. Kendi yaşamına ve hayata dair anekdotları nakletti. İşe yaşam aşkı ve heyecanını diri tutmayı, yaşamın her zerresini boşa geçirmemeyi önerdi. Bir insanın varlığının onun ismini hatırlayan kalmayınca sona ereceğini hatırlattı.
Güvenli Bağlanma adına?
Çocuğun sevgiden şımarmadığını, tutarsız davranıştan şımardığını belirtti ve güvenli bağlanma konusunda anne babaları şöyle uyardı, ?Güvenli bağlanma adına son yılarda anne baba arasına çocuk yatırma modası çıktı. Anne baba ile yatan çocuk hayata güvenli bağlanmaz. Hijyenik de değil ayrıca?
Yılmazlık ve Yılgınlık
Toplumda yılmazlık ve yılgınlık duygusuna sahip insan profillerini ve olayları paylaşarak Kurtuluş Savaşı´nın yılmazlığa en büyük örnek olduğuna işaret etti.
?Üretmek isteyen Köy Enstitülerini, tüketmek isteyen de AVM´leri kurar? ifadesini kullandı. Yöneticilik ve liderlik arasındaki farkı anlattı.
?Ekonomik Kriz değil CEHALET batırır?
?Eskinin bazı sözleri doğru bazıları da çöpe? diyen Dökmen, ?Kızını dövmeyen dizini döver derler. Hiç dövmeden iki kız yetiştirdim? diye kendi yaşamından örnek verdi.
Bağlı ve bağımlı olma durumlarını anlatarak, çocuklara küçükten sorumluluk verilmesinin önemine değindi. Bir toplumu ekonomik krizin değil cehaletin batırdığını söyledi.
?Önyargılıyız?
?Sorgulamadan yetişen nesilleriz? diyerek bu konuda topluma yerleşmiş önyargılara dair çeşitli konularda örnekler verdi.
?Tetik parmağını kestirmeyenlerin ekmeğini yiyoruz?
Dökmen: ?Kurtuluş Savaşı yıllarında askere alınmamak için tetik parmağını kesenlere karşın, tetik parmağını kestirmeyenlerin ekmeğini yiyoruz bugün farkında mısınız?? sorusunu katılımcılara yöneltti.
?Hayatınızın Sonundan Siz Sorumlusunuz?
?Hayatınızın başından siz sorumlu değilsiniz? diyen Dökmen sözlerini şöyle noktaladı, ?Ama hayatınızın sonundan siz sorumlu olacaksınız. O anlamda hayatınızın kalitesi ve finali size bağlı. Bu konuda en güzel örnek Atatürk öldüğünde matem treninde İzmit´ten Ankara´ya doğru Anadolu bozkırında yol alırken Işıklar Nurlar İçinde Gitsin diye tren rayları Anadolu insanı tarafından fenerlerle aydınlatıldı. Bu da Mustafa Kemal´in finaliydi?
Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı aynı zamanda Menemen´in Çömlek Ustalarından Ahmet Taşhomcu tarafından testi hamurundan yapılan gramofonu(sesi büyüten) Üstün Dökmen´e teşekkür ederek hediye eden Menemen Ticaret Odası Başkanı İzzet Süsoy, ?Bu güne kadar pek çok plaket almışsınızdır. İnovatif bir çalışma olsun istedik. Bu arada bu çalışma için Ahmet beye ve siz katılımcılara teşekkürlerimizi iletiyoruz? diye konuştu.
Cep telefonu ile çalınarak gramofon sayesinde salona dinletilen ?Onuncu Yıl Marşı´ coşku içinde hep birlikte seslendirildi. Ayrıca Menemen civarının kuru üzüm ve incirinden oluşan bir paket de hediye edildi.
Haber: S. Derya BOSUT