Onam formu size konulmuş olan teşhis hakkına fikriniz olması, tedavide yapılacak olan işlemleri ve işlem sırasını bununla birlikte tedavi komplikasyonlarını yani tedavi sırasında oluşabilecek durumlar hakkında sizlere bilgi verecektir. Bununla birlikte tedavi için rızanız alınmış olacaktır. 18 yaşından büyüklerin kendisinden; küçüklerin ise ebeveynlerinden alınmaktadır. Bu formu üşenmeyip okumak tedavi ve tedavi süreci hakkında bilgilenmek açısından çok önemlidir.
Onam formunu okuyup tedavi hakkında fikir edinmek aynı zamanda böyle olacağını bilmiyordum, bilsem yaptırmazdım pişmanlığını da ortadan kaldırmaktadır. Hastalarımızın en büyük ihtiyacı bilgilendirilmek. Bilmemek çoğu zaman korkuyu ve dental fobiyi de beraberinde getiriyor.
Hastalar kendilerine yapılacak olan tedavinin tüm olumlu ve olumsuz yanlarını bilmek zorundalar ve bu onların doğal hakkı.
Yaptığımız tedaviler bazen hasta kaynaklı bazen hekim kaynaklı bazense malzeme ve ortam kaynaklı komplikasyonlar içermektedir. İdeal bir muayene ve anamnez sonrası konulan teşhisi içeren tedavi planlaması ve tedavi onam formu okutulup imzalandıktan sonra başlamalıdır. Ancak günümüzde bu formlar sadece hasta ve hekim tarafından sorun çıktığında idari makamlarca kullanılan belgeler olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple de formlar asıl işlevinin dışında değerlendirilmektedir. Yapılan her tedavi öncesi bu formların doldurulması gerekmektedir.
Onam formunun amacı hastayı konulan teşhis hakkında bilgilendirmek, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından aydınlatmaktır. Her tıp branşı için ayrı olduğu gibi branşların kendi içinde yapılan tedaviye göre de farklılık göstermektedir. Ne yazık ki toplumda bu sadece imzalanması gereken bir evrak olarak görülmekte olup çoğu zaman okunmamaktadır. Aydınlatılmış onam formu yapılacak olan müdahaleyi hukuka uygun hale getirme işlevi görmekte ve yapılan müdahalelere karşı hastanın ayrıntılı bir bilgi almasını sağlamaktadır. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de yapılacak olan tedavi için hastaya %100 garanti vermek olacaktır. Sağlığımızın pamuk ipliğine bağlı olduğu unutulmamalıdır. İşlemler esnasında olabilecek tüm komplikasyonlar için hasta bilgilendirilmelidir.
Onam formu bölüm bölümdür. Öncelikle kısaca tedavi hakkında sizi bilgilendirir. Sonrasında tedavi sonrasında olabilecek durumlar yazılır. Tedavi sırasında ve sonrasında olabilecek olan komplikasyonlardan sizi haberdar eder. Sonrasında da gerekli bölümlere imzalar alınarak evrak tamamlanır.
Kısaca kanal tedavisi için olabilecek bir onam formundan bahsedelim. Öncelikle teşhis için röntgen gerekmektedir ve onma formunda bu kısımdan bahseden bir bölüm olmalı ve kısaca bu durumdan da bahsetmelidir ve ayrıca bu işlem için de bir onam formu hazırlanmalıdır. İşleme başlamadan önce yapılan ilk işlem anestezidir. Anestezide amaç ağrı iletiminin o bölgede geçici süreyle engellenmesidir. Ancak bazı komplikasyonları vardır. Bu durumlar geçici süreyle olmaktadır ve anestezinin etkisi geçtikten sonra genellikle sona ermektedir. Ancak hastaların telaşlanmaması ve olabileceğini bilmesi açısından bu konuda bilgilendirilmeleri gerekir.
Kanal tedavisi uygulanacak bölgeye, hastanın sosyo ekonomik durumuna ve hijyen alışkanlığına, sistemik durumuna göre başarı açısından farklılık göstermektedir. Tedavi esnasında enfektif pulpa dokusuna bağlı geçici ve kısa süreli ağrı, seanslar arasında flare up denen alevlenme atakları olarak seyreden durumlara bağlı ağrı ve şişlik olabilir. Hastaların bu konularda ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olması gerekir ve bu durum onam formları ile sağlanmaktadır. Söylenenler unutulabilir ama yazılanlar kalıcıdır. Hekimin size tavsiye ettiği ilaçları da tedavi esnasında düzenli olarak kullanmanız tedavi başarısı açısından çok önemlidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net