Öncelikle otizm bir eksiklik değildir. Bu nedenle bu bireyleri dışlamak onlardan uzaklaşmak son derece yanlış bir davranıştır. Bu bireylerde diş tedavilerinde hastaya ve ebeveynlerine karşı anlayışlı olmak en önemli husustur.
Hastayı bekletmemek gerekir çünkü bekleme salonu gerginliğe ve korkuya buna bağlı olarak da huzursuzluğa sebep olmaktadır. Hastaları sakinleştirmek ve tedavinin her aşamasını anlatmak son derece önemlidir.
Hekimin tecrübeleri ve otistik bir bozukluğa yakalanmış bireyler için geliştirilen tevdi protokolleri ile bu hastaların tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Sert yaklaşımlar hem hastayı hem de yakınlarını tedirgin edecektir. Bu nedenle esnek bir protokol her zaman daha idealdir.
Sabırlı yaklaşım sayesinde hastalarla iletişim kurularak tedavinin çocuklara herhangi bir yatıştırıcı ilaç verilmeden yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Anlat göster ve uygula tekniği ile yapılacak işler önce anlatılıp çocuğun ya da bireyin rahatlaması sağlanmalı sonrasında ise işleme başlanmalıdır. Tedavide aceleci olunmaması, ebeveynlerle iletişim halinde olunması, geniş zaman ayrılarak sohbet ederek, göstererek yapılması son derece önemlidir.
Misafirperverliğin önemi ileride yapılacak olan tedaviler açısından da son derece önemlidir. Anlat, göster, uygula metodu bireyi sadece o gün ki tedaviye değil ileride olabilecek tevdilere karşı da hazırlıklı olmasını sağlamaktadır. Eğer ki farklı hastalıklar varsa bu durumda tevdi ortamı olarak hastanenin seçilmesi daha doğru olacaktır. Bir aksilik gelişmesi durumunda müdahale etme bu ortamda daha hızlı olacaktır. Bir diğer husus ise tevdi edilirken ortamın kalabalıklığıdır.
Aileye gerekli güven verildikten sonra muayene odasında hasta ile baş başa kalmak önemli bir durumdur. Ancak öncesinde ebeveynlerden diğer hastalıkların varlığı, kullandığı ilaçlar hastanın ismi konusunda mutlaka bilgi alınmalıdır. Hasta bireye karşı sıcak davranmak ailenin de güvende hissetmesini sağlayacaktır. Kapıdan ilk girdiklerinde onları karşılamak, ismiyle hitap ederek ilk hastayla iletişime geçmek, sevdiği konular ve beğenileri konusunda bilgi sahibi olup bu şekilde ilerlemek her zaman hastanın da daha rahat olmasını ve sedatif ilaçlara gerek kalmadan tedavinin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
Ancak bu tevdiler öncesinde ebeveynlerin hekimi bilgilendirmesi sevdikleri ve beğendikleri hakkında doğru şekilde bilgilendirmesi sevdiği ve hoşlanmadığı durumlar hakkında bilgilendirmesi tedavinin seyrinin rahatlığını etkiler. Hekimin daha kolay iletişim kurabilmesini sağlar. Gerekirse bireyin doktoruyla görüşülmesi de bireyin genel sağlığı açısından gerekli ise atlanmaması gereken bir durumdur.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net