Protezi kabul edememe yabancılama hissi; protezin uyumunun iyi olmasına dokuda herhangi bir gerilim yaratmamasına, kaslarda bir gerilime neden olmamasına rağmen hastaların çeşitli şikayetleriyle kendini belli eden bir durumdur. Depresyona bile neden olabilen boyutlara ulaşmaktadır protez kabul edememe durumu. Kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Oysa ki günümüzde bu psikolojiden kurtulmak gayet kolaydır.
Bazen de protezde bir sıkıntı olmamasına rağmen görüntüden kaynaklı şikayetler de hastaların proteze alışma güçlüklerine sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda ise bu protezler ya da hastaların ağzına yapılan restorasyonlar yabancı madde hissiyatına sebep olabilir. Hastalar yapılan bu protezleri kendi bir parçaları olarak algılamada zorlanırlar ve bu durum da kabullenmede zorluk çıkarmaktadır.
Ancak teknolojinin her gün ilerlemesi ve tedavi seçeneklerinin artması ile hastalara doğala en yakın tedavi seçeneklerini daha rahat sunabilmekteyiz. Mesela dental implantlar. Dental implantlar sayesinde hareketli protezleri kullanma zorunluluğu çoğu zaman ortadan kalkmakta, hareketli protez kullanılacak durumlarda ise protezlerin stabilitesi ve tutuculuğu daha iyi olduğu için kullanımları kolaylaşmaktadır.
Kullanımı kolaylaşan ve ağızda çok hareketli olmayan protezler ise hastaların tedaviyi ve yapılan protezi kabullenmesini kolaylaştırmaktadır. Provalarla seans aralarında hastalar dişlerinin şekil boyut ve rengini görme imkanı buldukları için beğenilmeyen yerlerin düzeltilmesi daha kolay olmaktadır.
Aslına bakıldığında vücuttan bir organı kaybetmek bir uzvu kaybetmek ciddi bir travma yaratmaktadır. Bunu ne olacak altı üstü bir diş olarak değerlendirmemek gerekir. Vücudumuzun bir parçasıdır ve bir organımızdır. Diş hekimi muayenesi zaten bir miktar stresli bir ortamdır. Endişenin boyutunun artması tedaviyi de zaman zaman engellemektedir. Diş çekiminin travma boyutu ise bu endişeyi daha da artırmaktadır.
Hastalar restoratif bir tedaviye çekime oranla daha rahat gelmektedirler. Tabi ki bir de dişi kaybettikten sonra yerine koyma kısmı vardır. Yapılacak olan tedaviler ve süreç göz önüne alındığında diş çekimi aslında en pahalı tedavidir. Dişi kurtarmak ve ağızda tutmak hem maddi hem de manevi olarak hastalar için daha az yorucudur. Dişsizlik ise tartışılmaması gereken son derece yanlış bir durumdur. Hem ağız sağlığına hem de genel sağlığa sindirim sisteminden başlamak üzere son derece zarar vermektedir.
Bu nedenlerle en doğrusu eğer mümkünse dişi ağızda tutmak ama bunun mümkün olamadığı durumlarda da sabit protezleri tercih etmek diyebiliriz.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net