Diş sıkma yani bruksizm psikolojik sebeplere bağlı olarak oluşan semptomatik bir rahatsızlıktır. Diş sıkma sonucunda hastaların hem ekleminde hem de kaslarında çeşitli belirtiler oluşur. Ağrı ve eklemden gelen sesler bunun belirtileridir. Ağrı alt çeneyi kaplayan ve arka dişler hizasında hissedilen tarzda olabileceği gibi, şakaklarda ve eklem bölgesinde de hissedilebilir. Burada bahsi geçen eklem temporomandibular eklem dediğimiz çene eklemidir.
Çene eklemi çok fazla kuvvete karşı koyabilen kompleks bir eklemdir. Rahatsızlığında ve diş sıkma durumunda problem sadece dille ve çeneyle sınırlı kalmayıp ensede omuzlarda sertlik ve ağrı hissedilebilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma bilinç dışı yapılan bir eylem olduğu için uyku sırasında daha fazla yapılır. Ve hastalar bunun ne yazık ki farkında olmazlar. Erken dönemde hafif ağrı olarak başlayan şikayetler sonrasında artarak ağız açamayacak boyutlara gelen problemlere dönüşür.
Diş sıkmanın tedavisi psikolojik bir tedavidir. Bu nedenle bizlerle birlikte ileri durumlarda psikiyatrisler tarafından da yapılır. Bizim buradaki rolümüz ağrıyı geçirmek ve problemin daha ileri olmasını engellemek için yapılan tedavidir.
Bu durumda oklüzal splint dediğimiz plaklarla tedavi yapılır. Bazen ilaç ve egzersizlerle de tedaviye yardımcı oluruz. Ancak problem zor bir bölgede olduğu için iyileşme ve tedavi zaman almaktadır.
Tüm bunların sonunda psikolojik bir tedavi görülmezse ve tedavi olmasa bile psikiyatr tarafından hasta kontrol edilmezse problem nüks edebilir.
Diş sıkmak dişlerde aşınma ve kırılmalara, eklemde ağrı ve seslere, yüzde hareket kısıtlığına sebep olabilir. İlk olarak diş hekimine başvurulup semptomatik tedavi yapıldıktan sonra ileri tedavi gerekirse yönlendirme diş hekimi tarafından yapılmaktadır.
Diş hekiminin buradaki tedavisi altı ay sürer. Hasta bu sürede fizyoterapi ya da psikolojik bir destek alabilir. Ancak ne olursa olsun diş hekimine mutlaka görünmelidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net