Kadınların en hassas dönemlerinden biri hamileliktir. Hem duygusal hem de hormonal olarak bu dönem kadınlar için çok hassastır. Bu dönemde değişen hormonlar etkisiyle kadınların vücutlarında oluşan değişiklikler ağız bölgelerinde de oluşmaktadır. Hormonal değişiklikler sonucu diş ve diş etleri de hassaslaşıyor. Bu dönemde oluşan değişiklikler ve değişen dengeler diş eti hastalıklarına sebep olur.
Bu dönemde anne adayları diş sağlığına her zamankinden daha çok özen göstermelidirler. Çünkü oluşan diş eti hastalıkları bu dönem sonunda diş kayıplarına yol açabilir.
Hamilelikte östrojen ve progestoron seviyeleri değişerek diş etleri kolay kanayan bir hal alır. Bu duruma hamilelik gingivitisi adı verilir. Hamilelik gingivitisi dediğimiz bu olay çok bilinmemektedir. Bunun sonucunda da dişler sallanarak çekilmek zorunda kalıyor ve halk arasında da ne yazık ki hamilelikte çocuk bir dişimi aldı diye söylenmektedir. Hamilelikle ilgili bu durum genelde en üst düzey olarak ikinci ayda ortada çıkmaktadır ve sekizinci ayda en üst seviyeye çıkmaktadır ve doğum sonrasında da kendiliğinden iyileşmektedir.
Çocuğun dişlerden kalsiyum ya da başka bir minerali diş kaybına sebep olacak kadar alması söz konusu değildir.
Peki hamilelik süresince dişler nasıl bakılmalıdır?
Günlük ağız bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Bulantı sorunu yaşayan hastalar da diş hekimlerinin uyarıları doğrultusunda bakımlarına devam etmelidirler.
Günde en az iki kez diş fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıdırlar. Bu sayede plak birikimi en aza indirilir. Ağız gargaraları alkolsüz olanları kullanılabilir. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır.
Sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kaliteli ve yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Kusmalardan sonra diş fırçalanmalı ve yapılamıyorsa en azından çalkalanmalıdır.
Hamilelik döneminde de diş hekimi, kontrollerin aksatılmaması gereken bir doktordur. İlk üç aylık dönem tedavi açısından uygun değildir. Aradaki üç ayda tedaviler yapılabilir ve son üç ay yine tedavi açısından tercih edilmeyen bir dönemdir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net