MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
3 Kasım 2017 Cuma

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ

Her hafta diş sağlığından ve çevre dokuların sağlığından ve hastalıklarından bahsediyoruz. Diş sağlığının idamesinde her doku olduğu kadar diş etleri de çok önemlidir ki bunu daha önceki yazılarımda da açıkladım. Bu hafta ise, diş etlerinin çekilmesinden bahsedeceğim.

Diş etlerinin dişle olan uyumunda olması gereken bir sınır vardır. Diş etlerindeki büyümeler diş etinin bu sınırın üstüne çıkmasına sebep olurken diş etlerinin çekilmesi ise bu sınırın açılmasına ve diş etlerinin sınırın altına gitmesine sebep olur.

Diş etinin mine sement sınırının altına inmesi sonucu oluşan diş eti çekilmesinde kök yüzeyleri açığa çıkar. Diş eti çekilmesi her bireyde görülebilir. Genellikle kalıtımsal sebepler, diş taşları, hatalı restorasyonlar ve bunların yanında yanlış ve sert diş fırçalama da diş eti çekilmesine sebep olmaktadır.

Diş eti çekilmelerinin sebeplerinden biri de periodontitis dediğimiz diş eti ve çevre dokuları etkileyen diş eti hastalığıdır. Bu durumun tedavisi diş hekimleri tarafından bazen cerrahi yöntemler gerektiren şekillerde tedavi edilir. Diş etlerinin tedavisinde sebep çevre dokular da olabildiği için onların da tedavisi birlikte yapılmalıdır. Yani bölgedeki kemik dokusu da tedavi edilmelidir. Gerekli olan durumlarda hastalara antibiyotikler verilerek enfeksiyonun yayılması ve sistemik tedavisi yapılmaktadır. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından yapılan diş etine yönelik enfektif alanların çıkarılması bazen cerrahi işlemler gerektirir. Bu işlemler sonucunda da bazen diş etlerinde çekilmeler olabilir ve var olan çekilmeler artabilir. Ancak bu durumun tedavisi mümkündür.

Diş eti çekilmeleri tedavi edilirken periyot olarak üç hafta ile altı ay gibi bir süre devam edebilir ve tedavi sonunda hasta mutlaka altı ayda bir kontrollerine devam etmelidir.

Fırçalamada yaşanan kanama ya da ağız kokusu diş eti hastalığının ve bunun sonucu olarak da diş eti çekilmesinin en yaygın sebebidir.

Bu nedenle kontrollerimizi aksatmadan altı ayda bir diş hekiminize görünüp kontrollerinizi yaptırmanız çok önemlidir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için ; [email protected]

                             www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi