Menemen’de mevcut bulunan askeri birliğimizin tarihçesi 121 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu dönem içinde yedek birliklerden tugay seviyesine kadar birçok askeri kuvvet ilçemizde faaliyet göstermiş, her dönemde de vatandaşlarımız tarafından övgüye layık görülmüştür.
Menemen’de ilk olarak 1893 yılında Redif Taburunun bir başka deyişle yedek askeri gücün kurulduğunu görmekteyiz. Redif Taburunun Menemen’de kuruluşu esnasında merkez ve köylerde oturan vatandaşlar güçlerinin yettiği ölçüde maddi ve manevi yardımda bulunmuş, bu durum askeri yetkililer tarafından memnunlukla karşılanmıştır. Menemenlilerin bu yardımları sadece para olarak değil, gıda, eşya, ürün, tahıl olarak da yaptığını dönemin gazetelerinden öğrenmekteyiz.
Redif Taburumuz cumhuriyetimizin kuruluş yılına kadar faaliyette bulunmuş, görev yılları içerisinde de yararlı çalışmalar yapmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 23 Ekim 1923 tarihinden sadece 9 ay sonra ise Menemen’de çok uzun yıllar faaliyette bulunacak olan 43. Piyade Alayı’nın kurulduğunu görmekteyiz. Bu ilk düzenli askeri birliğimiz 21 Haziran 1972 tarihine kadar 50 yılı aşkın bir süre ilçemizde görev yapmıştır. 43. Piyade Alayımıza sancak verilmesi ise ancak 15 yıl sonra gerçekleşmiştir.
Tarihler 27 Ocak 1938’i gösterirken Menemen’de hareketli bir gün yaşanmaktadır. O gün Menemen’in gözbebeği askeri birliğe yani 43. Piyade Alayına “Sancak” verilecektir. Bunun için Menemen’de ve askeri kışla içinde hummalı bir çalışma gerçekleşmektedir. Programa göre, öncelikle kışla içindeki alanda sancak töreni gerçekleştirilecek, daha sonra törene katılan misafirlere kışla misafirhanesinde yemek verilecektir.
Sabahtan itibaren konuklar gelmeye başlar. Konuklar arasında başta İzmir Valisi Fazlı Güleç olmak üzere, İzmir Belediye Reisi Behçet Uz, Ordu Komutanı Orgeneral İzzeddin Çalışlar ve diğer generaller, Menemen Kaymakamı Emin Bey, Menemen Belediye Reisi İdris Tınaz, askeri ve mülki erkan olmak üzere Menemen köylüleri ve Menemen halkı da hazır bulunmaktadır.
İlk konuşmayı büyük bir heyecanla Orgeneral İzzeddin Çalışlar yapar. Bunu 43. Alay Komutanının veciz bir konuşması takip eder. Ardından da sıra sancak törenine gelir. Orgeneral Çalışlar, 43. Alay Sancağını alay komutanına teslim eder. Sancak töreninin ardından konuklara 43. Alay kışlası gezdirilir ve misafirhanede bir yemek verilir.
Alay sancak töreni Menemen’de de büyük heyecan yaratır. O gün sabahtan akşama kadar Menemen’de müstesna bir bayram sevinci yaşanmış, şehir içinde evler ve dükkanlar bayraklarla süslenmiştir.
43. Piyade Alayı’mızın faaliyetleri başta da belirttiğim gibi yaklaşık 50 yıl sürmüştür. Birliğin bu süre içerisinde Menemen ekonomisine yaptığı katkılar da oldukça önemlidir. Gıdadan eşyaya, giyimden kuşama kadar birçok kalemde yapılan harcamalar Menemen esnafının yüzünü güldürmüştür.
Tarihler 21 Haziran 1972’yi gösterdiğinde ise Menemen’de 212. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı’nın faaliyetlerinin başladığını görmekteyiz. Bu alayımız adından da anlaşılacağı gibi acemi erlerin ustalığa hazırlandığı bir askeri birliktir. Bu alayımızda yetiştirilen acemi erlerin izin günlerinde Menemen esnafına yaptığı katkılar ise küçümsenmeyecek boyutta olmuştur. 212. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı’nın faaliyet süresi tam 20 yıl sürmüş, 2 Ağustos 1992’de askeri birliğimiz Ege Ordu Topçu Alay Komutanlığı, 1 Ağustos 1998 tarihinde Ege Ordu Topçu Tugay Komutanlığı ve 2 Temmuz 1999 tarihinde de Ege Ordu Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı adını almıştır.
Menemen’deki askeri birliğimiz son olarak da 15 Aralık 1999 tarihinde 57’nci Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı adını almıştır.
Sancak törenine katılan konuklar verilen yemek sonrası toplu halde
43. Piyade Alayı Sancak Töreni’nden bir görüntü…