Bu hafta sizlere çocuklarda yaptığımız koruyucu tedavilerden olan fissur örtücülerden bahsedeceğim. Eğer ki yerimiz kalırsa kısaca diş hassasiyetinden de söz edeceğim. Öncelikle fissür örtücülerden bahsedelim.
Nedir bu fissür örtücü? Fissür örtücüler azı dişlerin çürümeye en yatkın yüzeyleri olan çiğneyici yüzeylerdeki derin ve ince olukları kapatıcı ve flor salgılaması nedeniyle çürük oluşumunu engelleyen ince şeffef ya da renkli olabilen cilalardır. Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki bu oluklara ise fissür denilmektedir. Fissür örtücülerin uygulandığı yaşlar dişlerden dişlere farklılık göstermektedir. Uygun olanı dişler sürdükten hemen sonra yapılmasıdır ancak iki yıla kadar yapılabilirler. Fissür örtücüler daha çok kalıcı azı dişlerine uygulanmaktadır. Bu nedenle altı yaşından itibaren uygulamalar başlayabilir. Ancak süt azılara ve daimi premolar dişler dediğimiz küçük azı dişlerine de uygulanabilirler.
Her çocuğun fissür örtücüye ihtiyacı vardır. Çünkü çocuklar genel olarak dişlerine iyi bakamamaktadır. Çürümeye başlamamış bütün azı dişlerine koruyucu amaçla fissür örtücü uygulanmalıdır.
Eğer ki tanısı doğru konur ve uygun şartlar altında uygulanırsa fissür örtücüler uzun yıllar koruyuculuk sağlamaktadır. Bazı koşullarda ise erken düşmesi durumunda tekrar uygulanmaları gerekebilir.
Fissür örtücü tedavisi koruyucu bir işlem olduğu için herhangi bir ağrı sızı uygulama esnasında ve sonrasında oluşmamaktadır. Bu nedenle çocuk diş hekimiyle bu işlem ile tanışmış olursa sonrasında güvenle ve korkusuz bir şekilde tedavilerine gelebilir. Uygulama seansı oldukça kısa bir işlemdir. Bütün dişlere çocuğun dayanmasına bağlı olarak aynı seansta uygulanabilir. Ortalama yirmi dakika yarım saat arası süren bir işlemdir.
Fissür örtücüler dişlerde koruma sağladığı düşünülürse oldukça ucuz fiyatlarda yapılan uygulamalardır. Dolgu işlemleri kesinlikle daha pahalıdır. Ayrıca ağrı sızı olmaması sebebiyle ve çocuğa güven aşıladığı göz önünde bulundurulursa uzun dönem düşünüldüğünde son derece gerekli bir işlemdir. Hatta bazı ülkelerde zorunlu olarak bu işlemler yapılmaktadır.
Şimdi de kısaca diş hassasiyetinden bahsetmek istiyorum. Diş hassasiyeti soğuk veya sıcak uyaranlara karşı ani ağrılardır. Çürükler, eski dolgular, diş eti çekilmesi diş hassasiyetinin başlıca nedenlerindendir. Diş hassasiyeti tedavisi olan ve kolaylıkla uygulanan bir durumdur. Sorunun sebebi doğru bulunduktan sonra kolaylıkla tedavi edilebilir. Eski dolgu kaynaklıysa ya da çürük kaynaklıysa dolgu yapılarak sorunun önüne geçilebilir. Ayrıca hassasiyet önleyici ajanlar kullanılarak da tedavi etmek mümkün olmaktadır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net