Son zamanlarda kliniğimize başvuran hastalarımızda diş sıkma dediğimiz bruksizm şikayetlerinde artış gözlemlemekteyiz. Bu problemlerin birçok sebebi olmakla birlikte bazı durumlarda sadece biz diş hekimlerinin yaptığı tedavi yeterli olmamakta ve diğer branşlardaki meslektaşlarımızla işbirliği içinde çalışmamız gerekebilmektedir.
Ama bu durumlarda öncelikli tedavi diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.
Doku hasarı oluşturma potansiyeline sahip, herhangi bir neden olmaksızın gerçekleşen istemli kas kasılmalarına parafonksiyon denilmektedir. Diş sıkma ve diş gıcırdatmalar genel olarak parafonksiyon sayılmaktadır. Normalde nadiren oluşan bu durumlar sürekli olarak tekrarladıklarında patolojik sonuçlara neden olmaktadır.
Diş sıkma yani bruksizm kimi durumlarda fizyolojik yani normal olarak kabul edilirken, kimi durumlarda ise patolojik olarak sınıflandırılır. Bu ayrım ise hekimler tarafından yapılmaktadır.
Bruksizm gece veya gündüz diş sıkma veya gıcırdatma şeklindeki parafonksiyonlardır. Çenelerin istemsiz olarak oluşan diş gıcırdatması veya sıkılması şeklinde oluşan alışkanlıklardır.
Bu alışkanlıkları saptamada kullanılan bazı yöntemler vardır.
-anket
-klinik gözlem
-çiğneme kasları emgsi
-yöneltilen sorularla analiz,
Klinik inceleme
-yakınına yöneltilen sorular
-yanak ve dilde izler
-çiğneme gücünün saptanması
-aparey üzerinde inceleme
Yukarıda saymış olduğum maddeler bruksizm saptamada kullanılan yöntemlerin bazılarıdır.
Bruksizme neden olan bazı psikolojik durumlar da vardır. Stres, anksiyete, gerginlik, bastırılmış öfke, agresif kişilik tipi, hiperaktivite bu sebeplerdendir.
Bunlar dışında bazı nörolojik hastalıklar veya beyin travmaları, sinir sistemi bozuklukları sonucu oluşan huntington veya Parkinson gibi hastalıklar, ilaçların yan etkileri, bazı dental tedaviler de bruksizme neden olabilmektedir.
Tedavi prosedüründe de çeşitli yollar vardır. Kişiye yönelik tedavi, farmakolojik yani ilaçla tedavi, oklüzyon üzerinde yapılan tedaviler ve diğer yaklaşımlar olarak tedavi prosedürleri vardır.
Bu yöntemler içinde uygun olanı hekim tarafından belirlenerek hastaya uygulanmaktadır. Hastalara evde kullanmaları için verilen plaklar da tedavinin bir parçasıdır. Bu plakların özellikleri ise hastaya uygun olarak belirlenmeli tedavi protokolü bu yönde devam etmelidir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]