MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SİYAH LEKELER
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
13 Şubat 2017 Pazartesi

SİYAH LEKELER

Bu hafta sizlere çocuk dişlerinde sık gözlenen siyah lekelerden sebeplerinden ve tedavisinden bahsedeceğim.

Çocuklar ne zaman diş fırçalamaya başlatılmalıdır?

İlk dişler ağız içinde görüldüğü aylardan itibaren( ki bu süre 6-8 ay aralığına isabet etmektedir) dişlerin temizlenmesine başlamak gerekmektedir. Sabah kahvaltı sonrası ve gece uykusundan önce temiz bir gazlı bez, tülbent ya da parmak fırçası yardımıyla dişler ebeveynler tarafından temizlenmelidir.

2,5-3 yaşlarında süt azı dişlerinin çıkmasıyla birlikte çocuklarda süt dişlenme tamamlanmış olur. Bu süreden itibaren çocuk diş fırçası yardımıyla çocukların dişlerinin fırçalanması işlemine alıştırılmaya başlanması gerekmektedir. Ancak fırçalama işleminin çocuğun fırçalamasıyla tam olarak tamamlanamayacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle çocukların ulaşmasının zor olduğu özellikle arka bölgeler ebeveynler tarafından fırçalanmalı ve diğer dişler de kontrol edilmelidir.

Gece çocuklara süt içirmek dişlere zarar verir mi?

Çocukların geceleri süt içerek uyuması ya da süt içtikten sonra ağızda süt kalıntıları ile uyumaları dişler için zararlıdır. Bunun nedeni sütün içine sonradan şeker ilave edilmemiş olsa bile yapısında kendisine özel şeker içermesidir. Sütün kendi yapısındaki bu şeker diş çürütücü özelliktedir. Geceleri normal olarak tükürük akışının azalması sebebiyle sütün içerisinde bulunan şeker diş yüzeyinden uzaklaştırılamamakta ve çürüğe sebep olmaktadır. Bu çürükler genellikle diş ve diş eti birleşim yerinden başlamaktadır. Sonuç olarak özellikle ön dişlerde izlenen ve biberon çürüğü olarak adlandırılan tablo oluşmaktadır. Süt içiminin gece boyunca devam etmesinin önlenmesi bu sebeplerden dolayı önemlidir. Süt içtikten sonra da dişler fırçalanarak temizlenmeli ya da bu yapılamıyorsa eğer en azından ağız su ile çalkalatılmalıdır.

Çocuk dişlerinde siyah lekeler neden oluşur? Nelere dikkat edilmelidir?

Dişlerde izlenen renk değişiklikleri çeşitlilik göstermektedir. Dişlerde izlenen siyah lekeler, bebeklik ve erken çocukluk döneminde ilaç kullanımına bağlı (demir preperatları, demir içeren vitamin şurupları) lekeler olabileceği gibi, diş çürüğü başlangıcında izlenen lekeler de olabilmektedir. Böyle lekeler fark edildiğinde diş hekimine danışılarak sebebinin araştırılması gerekmektedir.

Peki oluşan bu siyah lekelerin dişlere zararı var mı?

Mevcut lekeler çürük başlangıç aşamalarında izlenen lekeler ise bunlara erken müdahale etmek gerekmektedir. Çünkü bu lekeler diş çürüğü oluşumuna ve ilerlemesine sebep olmaktadır. Başlangıç aşamasındaki çürük kaynaklı olmayan lekeler ise temizlenerek ve diş fırçalamanın da düzenli hale getirilmesi ile dişlerde uzaklaştırılabilir.

Çürük kaynaklı olmayan siyah lekelerin tedavisi var mıdır?

Mevcut lekeler çürük kaynaklı ise tedavisi dolgu yapmaktır. Bu şekilde hem renklenme gitmiş olur hem de başlangıç halindeki çürük tedavi edilmiş olur. Başlangıç çürüğü olmayan siyah lekeler ise temizlenerek ve düzenli fırçalama alışkanlıkları kazandırılarak uzaklaştırılabilirler.

 

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; www.disizmir.net

                            [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi