MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çocuklarda Dişleri Bozan Kötü Alışkanlıklar
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
27 Ocak 2017 Cuma

Çocuklarda Dişleri Bozan Kötü Alışkanlıklar

Çocukların dişlerini bozan çeşitli kötü alışkanlıklar vardır. Peki çocuğumuzun dişlerini bozabilecek olan bu kötü alışkanlıklar nelerdir?

-parmak emme

-biberon, emzik emme

-tırnak yeme

-cisim ısırma

-ağızda yemek tutma

-ağız solunumu

-diş gıcırdatma, sıkma

 

İki yaşına kadar çocuklardaki tüm emme alışkanlıkları normaldir. Bu alışkanlıklar genellikle kendiliğinden bırakılır. Dört yaşından sonrasına kadar devam eden emme alışkanlıkları diş ve çenelerde kalıcı deformasyonlara ve bozukluklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle bu alışkanlıkların en kısa sürede bırakılması gerekmektedir.

Ön dişler arasına yerleşen parmak üst ön dişlerin öne doğru gelmesine sebep olmaktadır. Alt dişler geriye doğru hareket eder o şekilde konumlanır ve üst dişlerin arası açılır. Bu durum da ön açık kapanış olarak isimlendirdiğimiz tablo ile sonuçlanır. Çocuk 7-8 yaşına geldiğinde alışkanlık kırıcı adı verilen apareyler yapılabilir. Çocuğun bunu kullanması gerekir.

Ağız solunumu da kötü alışkanlıklardandır. Solunum problemleri çene gelişmesi üzerine olumsuz etkiler bırakır. Burundan solumadan sadece ağızdan soluma mevcut ise diş hekiminin yanında bir kulak burun boğaz doktoruna da danışılmalıdır. Ağız solunumu durumu en çok uykuda fark edilir.

Bu bozukluklar çocuklarda dişler ve çenelerle ilgili bozukluklara sebep olmaktadır. Bu bozukluklar diş çürükleri, diş eti problemleri, dişlerin sıralanma bozuklukları olarak sıralanabilir. Ama bunlarda asıl etken problemin ortadan kaldırılmasıdır. Sadece tedavi etmek bozukların tekrardan oluşmasına sebep olur.

Çocuklarda diş muayenesi için ise en geç 1 yaşından sonra düzenli kontroller gerekmektedir. Bu kontroller ile hem hekim ile çocuk kaynaşmış olur hem de aile diş bakımı konusunda bilinçleneceği için problem oluşmadan dişlere müdahale edilebilmektedir.

İlk dişler sürdükten sonra yaklaşık 6-7. aylarda parmağa dolanan temiz bir gazlı bez ya da tülbentle dişler temizlenmeye başlanmalıdır.

Çocuk dişleri içeriğinde florid olmayan diş macunları ile fırçalanmalıdır.

Çocuklarda kullanılacak olan macunların içerikleri için mutlaka diş hekimine danışılmalıdır. Çünkü macunu tüküremeyen çocuklarda bazen flor miktarı zararlı olabilmektedir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                           www.disizmir.net  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi