MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KONTROL ALTINDAKİ YÜKSEK TANSİYON İMPLANTA ENGEL DEĞİL
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
14 Haziran 2019 Cuma

KONTROL ALTINDAKİ YÜKSEK TANSİYON İMPLANTA ENGEL DEĞİL

Yüksek tansiyon günümüzde stresin yaşantımızda fazlaca yer alan ve yeme içme alışkanlıklarının değişip sporun hayatımızdaki yerinin azalmasıyla birlikte gitgide popülasyonda artan bir hastalık haline geldi. Yüksek tansiyonu kabaca kan basıncının artması olarak değerlendirebiliriz.

İmplant tedavisi ise bildiğimiz üzere tek veya çoklu diş eksikliklerinin kemiğe yerleştirilen titanyum parçalar ile tedavi edilmesi. Bu yerleştirilen implantların kan basıncı üzerine hiçbir etkisi yok. Ancak işlem sırasında hastanın tansiyonunun yükselmemesi ve tansiyona bağlı herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak için hastalığınızı ve kullandığınız ilaçları mutlaka diş hekiminizle de paylaşmanız gerekmektedir.

Yüksek tansiyon implant tedavi planlamasında göz önünde buldurmamız gereken bir hastalıktır. Hastalığın kontrolsüz veya ilaçla kontrol altına alınmış olması işlem sırasında biz hekimler için önem arz eder. Hastaların tedavi sırasında hissedecekleri ve yaşayacakları stres de tansiyonu direkt olarak etkilemektedir. Bununla beraber ağrı da tansiyonu yükselten durumlardan biridir. Ağrısız bir tedavi seansı özellikle tansiyon hastaları için son derece önemlidir. İmplant tedavisi zaten ağrısız bir tedavidir. Ancak bu hastalarda daha fazla özen göstermek gerekir.

Hastalar kan basınçlarının kontrol altına alınması için düzenli olarak ilaç kullanmaktadırlar. Ayrıca biz de tedavi sonrası ağrı ve enfeksiyonu engellemek için hastalara ilaç reçete etmekteyiz. Bu ilaçların birbirleriyle etkileşimleri, etkilerini sınırlandırmaları ya da artırmaları yönünden mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Hastanın kullandığı ilaç bizim kullanacağımız lokal anesteziği de etkilemektedir. Bazı beta blokerler ile lokal anesteziğin içindeki adrenalin etkileşime geçerek kalbi daha da yorabilmektedir. Bu nedenle işlemlerde adrenalinsiz lokal anestezi tercih edilebilir. Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta işlemin hızlıca bitirilmesi gereksinimidir. Kısa süren işlemler stresi de azaltacaktır.

Tansiyon hastaları ağız hijyenlerine ekstra özen göstermek zorundadırlar. Yapılması planlanan uzun işlemler yerine iyi bir ağız hijyeni ve düzenli kontroller ile hastaların daha minimal işlemler ile tedavi edilmesi daha iyi bir yaklaşımdır. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak bu hastalarda diş etlerinde de problemler görülebilir. Diş eti büyümesi ise bazı ilaçların yan etkisidir. Bu durum farkedildiğinde hastanın doktoru ile görüşerek ilacın değiştirilmesi diş etlerinin kısa sürede eski haline dönmesini sağlayacaktır.

 Tansiyon hastalarının şeker hastalarında olduğu gibi yara iyileşmesiyle ilgili bir problemleri genellikle olmamaktadır. Yara iyileşme sorunu var ise de sebep tansiyon değildir. İşlem sonrası yara bölgesinin iyi bakılması, temiz tutulması, doktorun tavsiyelerine uyulması iyileşmenin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Ancak en önemli konu var olan hastalığın ve kullanılan ilaçların diş hekimiyle paylaşılmasıdır. Çünkü tansiyon diş tedavileri için engel yaratmaz. Sadece hastalığa ve kullanılan ilaçlara göre sizin sağlığınız için bizim önlem almamızı ve bilinçli olmamızı gerektirir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                            www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi