Diş Beyazlatma (Bleaching)
Beyazlatmadan sonra dikkat edilecek hususlar:
Beyazlatma işlemi sonrasında 24 saat içinde çakma şeklinde hissedilen hassasiyetler olabilir. İşlemden yarım saat önce ve işlem sonrasında alınan ağrı kesici bu hassasiyeti azaltacaktır.
Beyazlatma reaksiyonu 24 saat süreyle devam eder. Bu nedenle işlem sonrası 24 saat süreyle renklendirici herhangi bir besin (kırmızı şarap, köri soslu besinler, meyve suları, salçalı besinler, çay ve çay çeşitleri, kahve vs.) yiyip içilmemesi gerekmektedir.
İşlem sonrası 24 saat süreyle hiç sigara içilmemesi, daha sonra da azaltılmasını tavsiye edilmektedir.
İşlem sonrası tüketilen asitli içecekler hassasiyeti arttırabilir. Bu nedenle 24 saat süreyle bu tür içecekler tüketilmemelidir.
Dişlerin temizliği aynı şekilde yapılmaya devam edilir.
Beyazlatma hangi durumlarda yapılmaz?
Geniş pulpalı dişlere
Aşırı aşınmış eroziv dişlere
Ağızda porselen kuron gibi restorasyonlar varsa
Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda
Hidrojen peroksit veya karbamid peroksit allerjisi olan kişilerde.
Ağız hijyeni kötü olan bireylerde
Dişlerde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar varsa (amelogenesis imperfecta,dentinogenesis imperfecta)
Aşırı hassas dişleri olan hastalarda (hassasiyet giderici tedaviler uygulandıktan sonra beyazlatma yapılabilir.)
İleri boyutta tetrasiklin lekeleri olan dişlerde
Dişlerinde kırık, çatlak, çürük olan kişilerde
Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde beyazlatma yapılmamaktadır.
Beyazlatma işleminde dişlerin temel rengi beyazlatılmaktadır, fakat aşırı miktarda sigara içen ve ağız hijyenini tam sağlayamayan hastalarda nikotin lekesi tekrar dişlerde birikir. Bu hastaların sıklıkla diştaşı temizliği yaptırması gerekmektedir
İşlem sırasında ve takip eden 24 saat içinde biraz hassasiyet olabilir. Bu geçici bir durumdur. Bu durumu en rahat şekilde geçirmeniz için hekiminiz size önerilerde bulunacaktır.
Normal şartlarda beyazlatma işlemi ile dişleriniz ortalama 2-3 yıl rengini korur. Bu süre size bağlıdır.
Eğer aşırı miktarda çay, kahve, sigara içilirse bu süre kısalabilir. Gerekirse beyazlatma işleminin devamı için yılda bir iki sefer ek tedaviler yapılabilir ya da evde yapılan yöntem yılda bir sefer uygulanabilir.
Yapılan yönteme, kullanılan ajanın yüzdesine ve hastanın dişinin yapısına ve tonuna göre beyazlatma miktarı farklılık göstermektedir.
Klinikte yapılan beyazlatmada kullanılan yüzde yüksek olduğundan hızlı ve etkili sonuç alınırken, evde yapılan beyazlatmada kullanılan ajanın yüzdesi düşük olduğundan daha geç sonuç alınır. Bazı hastalar bir seansta istediği sonuca ulaşırken diğer hastalarda 1-2 seans yapılması gerekebilir ya da bir seans klinik beyazlatma ardından evde yapılan beyazlatma ile kalıcılık sağlanmaya çalışılır.