MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
11 Mart 2016 Cuma

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

 

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Bu hafta sizlere güzel görünümün; özellikle karşılıklı konuşurken ve fotoğraflarda ilk dikkat çeken noktası olan güzel dişlere ulaşmanın estetik yollarından bahsedeceğim.

Estetik Diş Hekimliği 1

Estetik diş hekimliği; dişler ve diş etleri üzerine yapılan çeşitli uygulamalar ile uygun ve düzgün estetik, fonksiyon, fonasyon ve konuşma bozukluklarının iyileştirilmesidir.

Estetik diş hekimliği tarvma ve çürük sebebiyle kırılan veya renk değişikliğine uğrayan, düzensiz-çapraşık form bozukluğu olan dişlerde, diş eksikliklerinde ve diş etindeki renk ve şekil bozukluklarında uygulanır.

Şimdi de estetik diş hekimliğinin kullandığı tedavi yöntemlerinden bahsedelim.

Estetik dolgular, diş beyazlatma,Empress(full porselen), zirkonyum dişler, porselen lamina dişler, kompozit lamina dişler,estetik dolgular, diş kristali ,inley ve onley diş restorasyonları?

Bu tedavilerden bahsedecek olursak;

EMPRESS(TAM PORSELEN DİŞLER)

Metal alt yapı kullanılmadan basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik üzerine cam seramik pişirilerek  elde edilen dayanıklılığı arttırılmış full porselen dişlerdir. Metal alt yapı bulunmaması ve tamamen  porselen olması doğal dişlerin şeffaflığını ışık yansıtma özelliklerini ışık geçirgenliklerini taklit eder. Ancak kullanılan yapıştırıcılar da bu konuda önemli rol oynar. Doğal dişlerin tüm karakteristik özellikleri empress dişlere aktarılabilir ve bu da doğal estetiğin yakalanmasında önemli bir unsurudur.

Özellikle estetiğin  önem kazandığı ön bölgede ve bu bölgedeki tek diş eksikliklerinde bu kaplamalar yapılabilir. Kuvvetin önemli olduğu durumlarda ise estetik beklentiler karşılanmak için zirkonyum kaplamalar tercih edilir. Empress dişlerin kullanılacağı durumlar;

Antibiyotik kullanımına bağlı ve flora bağlı renklenmeler

Yaşa bağlı renklenmeler

beyazlatma ile sonuç alınamayan durumlar

Şekil bozukluğu bulunan dişler

Pozisyon bozukluğu bulunan dişlerde eğer ortodontik tedavi istenmiyorsa

Ararlıklı(diestemalı) dişlerde

Zamanla fiziksel, kimyasal veya kuvvete bağlı aşınmaya uğramış dişlerde

Gülüş tasarımı yapılırken kullanılabilirler.

Empress dişler yapılmadan önce hastanın fotoğrafları çekilir ve dişlerin ölçüsü alınır. Hastaya uygun gülüş hattı belirlenir. Mock up uygulamasıyla hastaya tedavi sonrası durumu demo edilir. Böylelikle hasta beklentileri de kaydedilmiş ve belirlenmiş olur. Lokal anestezi altında dişler aşındırıldıktan sonra ölçüsü alınıp laboratuara gönderilir. Hasta bu sürede hazırlanan geçici dişleri kullanır ve böylelikle dişsiz kalmamış olur. Yapılan provalardan sonra hastanın onayı alındıktan sonra restorasyonlar daimi olarak yapıştırılır.

Emress dişlerin bir avantajı da genleşme katsayılarının doğal dişlere yakın olması sebebiyle sıcak soğuk hassasiyeti yapmamasıdır. Yapıştırılırken kullanılan materyal ağız içinde çözünmemesi de hassasiyetin oluşmamasında etkilidir. Ayrıca empressler dişetinde metal destekli restorasyonların sebep olduğu gri yansımalara sebep olmazlar. Ağız hijyeninin doğru şekilde yapılmasıyla diş eti uyumları bozulmaz çünkü cilalı yüzeyleri ve mükemmel kenar uyumları sayesinde plak birikimi olmaz ve diş etiyle biyolojik uyum içindedir.

ZİRKONYUM DİŞLER

Zirkonyum; Klasik porselen dişlerin alt yapısında kullanılan gri metalin yerine kullanılan diş renginde alaşımdır. Kullanım olarak empress dişlere benzemekle birlikte kuvvet dayanımı olarak empress dişlerden daha üstündürler.  Arka grup dişlerde uygulanan kaplamalarda, ön bölgede implant üstü restorasyonlarda kullanılabilirler. Metal alerjisi olan hastalarda uygulanabilmeleri de avantajları arasındadır. Metal içerik olmaması sebebiyle ağızda tat değişikliği yaratmazlar. Pürüzsüz ve kaygan yüzeyleri plak birikimine izin vermez bu nedenle renk değişikliği oluşmaz. Normal dişlerin bakıldığı şekilde diş fırçalama ve diş ipi kullanılarak bakımlarını yapmak da oldukça kolaydır. 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine gelerek kullanım sürelerini uzatmak ve restorasyonları kontrol altında tutmak mümkündür.

Dokuyla uyumlu restorasyonlardır. Metal destekli restorasyonlarda zamanla oluşan diş etindeki morumsu renklenmeler zirkonyum kaplamalarda oluşmaz. Ayrıca hatalı diş fırçalama gibi sebeplerle oluşan diş eti çekilmeleri sonucu dişle uyumlu olduklarından kötü görünüm oluşturmazlar. Işık  geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Klasik kaplamaların alt yapısında kullanılan gri metaller ışık altında opak bir görünüm oluştururlar yapay diş görüntüsü yaratırlar.  Ancak zirkonyum kaplamalarda bunun önüne geçilir ve doğal ve estetik görünüm yakalanmış olur.

Estetik tedaviler diş eti hastalığı olan bireylerde; diş eti tedavileri yapıldıktan ve tamamlandıktan sonra uygulanabilirler.

Estetik diş hekimliğinde yapılan diğer tedavilerden önümüzdeki hafta bahsedeceğim..

Mutlu ve sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için: www.disizmir.net                                        DİŞ HEKİMİ Mehmet ERGÜNEŞ

                             [email protected]

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi