Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı en çok sevilen ve yüksek seviyede vitamin, mineral ve antioksidanlar içeriğiyle de oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor. Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinin başında gelen karpuz, ferahlatan lezzeti ile sofraların yemek sonrası vazgeçilmezlerindendir. Yüzde 90'a yakını su olan bu lezzetli meyve, yazın su ihtiyacımızı karşılaması açısından da sık sık tüketilir. C, A, B6 vitamini ve likopen bakımından zengin olan karpuzun pek çok yararı bulunuyor. Hafif içeriği ve yüksek lif barındırması ile sağlıklı beslenme programlarının gözde meyvelerinden olan karpuz tok tutması sebebiyle de tercih ediliyor.
Peki karpuzun faydaları nelerdir?
- Vücudun su kaybetmesini önler. Uluslararası bir araştırma, karpuzun %92 oranında sudan oluştuğunu ve bunun hem vücut ısısın hem de kan basıncının azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Karpuzlardaki yüksek su miktarı, sıcak yaz günlerinde vücudunuzu daha da soğutan ter formunda aşırı sıvı salınımını da uyarır.
- Tansiyonu düzenler. Karpuzun hipertansiyonu olan obez bireylerde kan basıncını düşürücü önemli bir rol oynadığını bildirilmiştir. Ayrıca, karpuzda mevcut olan potasyum ve magnezyum miktarı kan basıncını düşürmede önemli bir rol oynar.
- Kalp sağlığı için önemlidir. Kırmızı rengini domateste de bulunan güçlü bir antioksidan likopene borçludur. Son yıllarda, likopen, bilim insanları tarafından kardiyovasküler sağlık için özellikle önemli bir besin maddesi olarak kabul edilmektedir. Karpuz gibi likopen bakımından zengin gıdaların tüketimi, bir damar genişletici olarak hareket ederek kan akışındaki bir iyileşmeye bağlanmıştır ve potansiyel olarak LDL’yi, yani kötü kolesterolü düşürme kabiliyetini göstermiştir, yani likopen kalbiniz için iki kat daha iyidir.
- Kanserle mücadele öncüsüdür. C vitamini içeren mükemmel bir antioksidan kaynağı olan karpuz, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilir. Likopen alımı, bazı çalışmalarda prostat kanseri riskindeki azalma ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, karpuz çekirdekleri yüksek miktarda lif içeren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çekirdeklerinin tüketilmesi, bağırsak faaliyetlerini düzenlediği gibi bağırsak kanserini de engeller. Özellikle bağırsak kanseri riski taşıyan kişilerin bol miktarda tüketmesi gerekir. Aynı zamanda yine prostat kanserine karşı da fayda sağlar.
- Kabızlığı giderir. Karpuz, su ve lif içeriği nedeniyle, kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Son zamanlarda karpuz hakkında pek çok gerçek ortaya atılsa da karpuz da her meyve gibi içerisinde şeker barındırıyor. Bu nedenle karpuzu az miktarda tüketmek vücut için pek çok fayda sağlarken, fazla tüketilen her meyve gibi karpuz da şeker oranı nedeniyle kilo almaya neden olabiliyor. Kan şekerinde dalgalanmalara neden olan bu durum çabuk acıkmamıza da zemin hazırlıyor. Karpuzun aşırı tüketimi aynı zamanda midede gaz ve şişkinlik gibi problemler oluşmasına neden oluyor.
Günde iki veya üç dilim karpuz yemek pek çok açıdan yararlı bulunsa da bu miktarı yukarı çıkarmak ekstra kalori ve şeker alımı açısından sorun teşkil ediyor. Diyet yapanlar için de az miktarda karpuz tüketimi öneriliyor. 150 gram karpuz yaklaşık olarak 50 kalori içeriyor. Bu da bir dilim ince ekmekten daha az. Bu sebeple özellikle ara öğünlerde bir porsiyon karpuz tüketmek hem besleyici hem de az kalorili bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.