MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MENEMEN’DE GÜVENLİK KUVVETLERİMİZİN TARİHÇESİ
Oktay Özengin
YAZARLAR
19 Mart 2021 Cuma

MENEMEN’DE GÜVENLİK KUVVETLERİMİZİN TARİHÇESİ

JANDARMA TEŞKİLATIMIZ

1900’lü yıllar öncesinde Menemen’in iç ve dış güvenliği “Zaptiye” adı verilen Jandarma bölüğü tarafından sağlanmaktadır. Bölükte 5 süvari ve 30 piyade eri bulunmaktadır. Emiralem ve Aliağa çiftliğinde ise birer karakol mevcuttur. 1888-1912 yılları arasında Menemen’de 49 cinayet vakasının meydana geldiği, 16’sının Hristiyanlar arasında, 21’inin Müslümanlar arasında olduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ölümle sonuçlanan bu vakaların etnik veya dini bir sebepten değil, günlük yaşamdaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.

Menemen’de ileriki yıllarda özellikle 1940’lı yıllara kadar asayişin gittikçe bozulacağını, cinayet, soygun ve özellikle kaçırma olaylarının artacağı görülecektir. Bu düşünceye sebep dış göçlerle artan Menemen nüfusunun, işsizliğin de büyük etkisiyle giderek yoksullaşması gösterilebilir. Örneğin, 1926 yılı İzmir Vilayeti istatistiğine göre, Menemen’de yıl boyunca 2 cinayet, 3 silahla tehdit, 11 hırsızlık, 1 zina, 7 kız kaçırma, 11 yaralama, 10 darp, 5 yol kesme, 18 diğer suçlar gerçekleşirken, 1930’lu yılların başında bu suçlar bir misli, 1940’lı yıllarda ise daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Ancak şu da bir gerçektir ki o dönemin emniyet kuvvetleri suçu işleyeni mutlaka bulup adalete teslim etmeyi sağlamıştır.  1900’lü yılların başında modern haberleşme, motorlu araç ve düzgün yolların olmadığı, bütün ulaşımın yaya, eşek, at ve at arabası ile yapıldığı unutulmamalıdır. Belli zamanlarda çalışan buharlı trenler ise Menemen’in en modern ulaştırma aracıdır.

ASKERİ BİRLİĞİMİZ

Menemen’de 1893 yılında kurulan Redif Taburundan (yedek birlik) sonra düzenli askeri birlik olarak 19 Haziran 1924 tarihinde 43’üncü Piyade Alay Komutanlığını görmekteyiz. 21 Haziran 1972 yılına dek faaliyetini gösteren 43. Piyade Alayı bu tarihte isim değiştirerek 212. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı adını almıştır. 2 Ağustos 1992 yılında Ege Ordu Topçu Alay Komutanlığı, 1 Ağustos 1998 tarihinde Ege Ordu Topçu Tugay Komutanlığı ve 2 Temmuz 1999 tarihinde de Ege Ordu Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı adını alan Askeri birliğimiz, son olarak da 15 Aralık 1999 tarihinde 57’nci Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı unvanını almıştır. Yaklaşık 120 yılı aşkın bir süredir Menemenlilerin gözbebeği olan askeri birliğimiz, milli bayramlarımızdaki tören geçişlerinde gönlümüze taht koyar.

EMNİYET TEŞKİLATIMIZ

Menemen Emniyet Komiserliği, 1948 yılında 1 Amir, 9 memur ve 1 personel’den oluşan kadrosuyla İmaret Sokak’taki ilk binasında hizmet vermeye başladı. Bugün itibariyle Akbank’ın tam karşı sokağında yer alan bu binada, Emniyet Teşkilatı’nın hizmete girmesi Menemenliler arasında büyük memnunluk yaratmıştır. İlk Emniyet Komiserliği Kadrosu’nda birçok Menemen’li de bulunmaktadır. Bu bina, 1970’li yıllara kadar hizmet vermiştir. Daha sonra bugünkü yerine taşınan Emniyet Teşkilatı’nın 2 katlı binası, 1980’li yılların sonunda yıkılmış bugünkü çok katlı yeni bina inşa edilmiştir.

1910 yılında Menemen’de görev yapan Jandarma Komutanı Ahmet Bey.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi