MENÜ
İzmir 27°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Menemen’de Domates Üretimi
A.Metin Karagöl
YAZARLAR
29 Mayıs 2015 Cuma

Menemen’de Domates Üretimi

Domates Güney Amerika kökenli olup dünyaya Peru’dan yayılmıştır. 1900’lü yıllarda Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Aslında meyvedir.

Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates salata olarak tüketildiği gibi her yemeğin içinde taze, salça veya kurutulmuş olarak ayrıca meyve suyu, ketçap, konserve, turşu olarakta kullanılır ve her mevsim tüketilir. İçinde A, B1, B2, C ve K vitaminleri protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.  5.6 kg. domatesten 1 kg. salça elde edilir. Tek yıllık bitkidir.

Tarla domatesi verimi ortalama 3.500-5000 kg./dekardır. Serada daha fazla verir.

Dünyada her yıl 125 milyon ton domates yetiştiriliyor. En büyük üretimi Çin, ABD ve Hindistan yapmaktadır. Türkiye’de de domates ana besin kaynağımızdır. Hemen hemen her bölgede dikilir.

Menemen’imizde ise Ziraat Odamız kayıtlarına göre bu yıl 6075. 728 m2 alanda domates ekimi beyan edilmiştir. Şu an kök çürüklüğü ve midiyo hastalıkları mücadelesi yapılmaktadır. Tuzakların durumuna göre de tuta mücadelesi başlamak üzeredir.

15-30 Mart arasında Menemen merkez, Çavuş, Musabey, Yanıkköy, Buruncuk gibi yakın köylerde, Çukurköy ve Bozalan’da ise mayısın ilk haftasında dikilir. Körpe olarakta 15 Haziran civarında Emiralem-Tuzçullu’da dikimi yapılır.

Tahminen Menemen’de 12.000 fidan toplam 7000 dönüm araziye dikilmiştir.

Umarım meteorolojinin yağacağını duyurduğu yağmur çok şiddetli olmaz ve üreticilerimiz bu yağmuru hasarsız atlatırlar.

Sokaklarda pazarlarda satıcıların domat seslerini duymak umuduyla hayırlı işler dilerim. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Menemen'in Sesi