MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tam dişsizlik
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
14 Nisan 2017 Cuma

Tam dişsizlik

Tam dişsiz hastalarda yeme ve konuşma fonksiyonlarını sağlamada yapılacak protezin rolü çok fazladır. Çünkü dişlerin kaybedilmesiyle oluşan dişsizlikte hem yeme hem de konuşma kişilerin konforunu düşürmekte; bunların dışında dudaklarda, ağız köşelerinde, yanaklarda ve çenede oluşan değişimler ile daha yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır.

Bu hastalar implant tedavisi ile tam dişli hale gelebildikleri gibi bazı durumlarda da hastalar tam protezleri halk arasındaki ismi ile damak tercih etmektedirler.

Yapılan damaklarda kuvvet iletimleri dişlerden daha farklıdır. Tam protezden gelen kuvvetin karşılanacağı mukoza alanı doğal dentisyondaki destek alan ile kıyaslandığı zaman son derece azdır. Tam damak kullanan bireylerdeki maksimum çiğneme kuvveti doğal dişleri olanlara göre daha azdır. Geleneksel tam protez kullanan bireyler dişli bireylere göre aynı öğütmeyi yapabilmek için çok daha fazla çene hareketi yapmaları gerekmektedir.

Dişli ve dişsiz hastalar arasında da büyük farklar vardır.

1-    Birinde mukoza desteğinden diğerinde ise periodontal destekten söz edilir.

2-    Çiğneme sırasında dişsiz hastalarda protez hareketleri mevcuttur.

3-    Protezde yer değiştirmeler hareketlere bağlı olarak görülebilir.

4-    Beyne iletilen hisler üzerinde de farklı farklı etkiler bulunmaktadır.

Dişsiz hastalarda kemikteki erimelere bağlı olarak alt çene öndeymiş gibi bir görüntü de oluşur. Dişlerdeki kayıp sonucu dudak köşeleri çöker. Kırışıklıklar oluşur ve hastalarda daha yaşlı bir görüntü oluşur. Hastaların dudakları incelir.

Dişsiz hastalar genellikle yaşlı hastalardır. Yaşlanmanın ise sistemler üzerinde çeşitli etkileri bulunmaktadır.

Kemik üzerinde erimeler özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha çok kendini gösterir. Travma sonucu kalça vertebra ya da kol kırıklarıyla tespit edilebilir. Yaşlanmanın tükürük üzerine de etkileri vardır. Yaşlı bireylerde görülen hastalıklardan olan;

Depresyon, uyku bozuklukları

Tansiyon, alerji

Kalp rahatsızlıkları, geriatrik hastalıklara bağlı olarak kullanılan ilaçların yan etkileri,

alkol ve sigara kullanımı tükürük salgısını azaltabilmektedir. Bunun sonucu olarak görülen ağız kuruluğu ise hastaların protez kullanmasını olumsuz etkilemekte ve zorlaştırmaktadır.

Ayrıca yaşlı hastalarda kas kuvvetleri de azalmaktadır. Bu durum çiğneme kaslarını da etkilemekte ve bunun sonucu olarak da çiğneme fonksiyonları azalmaktadır. Daha uzun çiğneme bu hastalarda görülmektedir. Hastaların tat ve koku alışkanlıklarında da azalma olmaktadır. Bu nedenle yaşlı bireylerde protez planlaması yapılırken daha dikkatli olunmalı ve bu saydığımız etkenler ve hastalıklar göz önüne alınarak protez planlanmalıdır.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için;www.disizmir.net

                           [email protected]

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi