MENÜ
İzmir 26°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
?Engelli Rampalarını İhlal Etmeyin?
Sağlık
11 Aralık 2015 Cuma 08:00

?Engelli Rampalarını İhlal Etmeyin?

3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nde Elele Derneği izban istasyonu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

?Engelli Rampalarını İhlal Etmeyin?

3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nde Elele Derneği izban istasyonu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dernek Başkanı Canan Bedük yaptığı açıklamasında, ?1 Temmuz 2005´te çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile engelliler için düzenlemeler mecburi hale getirilmiş, bu uygulamaların gerçekleştirilmesi için 7 Temmuz 2005 tarihinden itibaren 7 yıl süre tanınmıştır. Bu süre 2+1 uzatılarak son uygulama mecburiyeti süresi 7 Temmuz 2015´de bitmiştir. Süre 7 Temmuz 2015 tarihinde bitmiş olmasına rağmen, halen kamu kurumları başta olmak üzere düzenlemeler tamamlanmamıştır. Tamamlanmış görünenlerin çoğunda yalnız ortopedik engelli rampaları yapılmış, ancak pek çoğunda uygun eğim ve yönlendirme işaretleri kullanılmamıştır. Oysa son teknolojik çalışmalarla, en zorlu yerler için bile kullanıma uygun seyyar ve işlevi genişletilmiş düzenlemeler yapılabilmektedir.

Derneğimiz 2016 yılı boyunca, bu düzenlemelerin Menemen ilçesinde tamamlanması için yoğun çalışma yapma, 2017 yılı itibari ile doğan hakkımızı kullanarak davalar açma, bireysel olarak dava açacaklara destek olma kararı almıştır.

Bu düzenlemeler sadece kamu kurumları için değildir. Kamu hizmeti veren her özel ve tüzel kişiler bu düzenlemeleri yapmakla mükellef kılınmıştır. Bu kapsamda berberler, lokantalar, spor salonları, avm´ler, siyasi parti teşkilatları, okullar vb. tüm yerler düzenlemeleri yapmak, erişimi kolaylaştırmak zorundadır.

5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış olmalıdır. Yine 3194 sayılı İmar Kanunu´nun ek birinci maddesine göre fiziksel çevrenin özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanılabilir kılınması için, imar planları ile kentsel, sosyal, teknik altyapı alanlarında ve yapılarda, Türk Standartları Enstitüsü´nün ilgili standartlarına uyulması zorunludur.

Bu düzenlemelerin tamamlanmasında halen çok ciddi eksiklikler mevcuttur. Bunların başlıcaları, kaldırım rampalarının %70´inin hatalı olması, otobüs duraklarının %92´sinde engelliler için sistemlerin tamamlanmamış olması, deniz taşımacılığında engelli düzenlemelerinin sadece % 3´ünün yapılmış olması, kentsel mobilyaların hatalı ve uygunsuz yerleştirilmesi, kaldırımların işgal edilmesi gelmektedir.

Kurallar bizin can ve mal güvenliğimiz içindir. Kuralları hiçe saymanın sonucunda her yıl aramıza binlerce engelli katılmakta, milyonlarca liralık hasar oluşmaktadır. Bunlar can yakıcı olduğu kadar, devlete, işletmecilere mali külfet getirmektedir.

Geçen yıl bin 235 işçi hayatını kaybederken bu yıl bin 886 kişi iş kazalarında can vermiş ve bir o kadarı da iş göremez hale gelmiştir.

Türkiye´de 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 adet ölümlü yaralanmalı  trafik kazası sonucunda 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken 285 bin 59 kişi ise iş göremez hale gelmiştir.

Engelliler için, sosyal hayata katılımı zorlayan faktörlerden biri de, engelliler için yapılan engelli rampalarının, asansörlerin sürekli işgal altında olmasıdır. Öncelikle trafik polislerinin, bu işgallere kayıtsız kalmaması, gerekli yaptırımları itinayla uygulaması, vatandaşlarımızın ise uyarıya gerek kalmaksızın kurallara uyarak bu işgallerden vaz geçmesi gerekmektedir. Biz bu mücadeleyi çeşitli şekillerde veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Sağduyulu vatandaşlarımızın da bu konuda ki hassasiyetlerini takdirle karşılıyoruz.

Unutmayın, engellilerin haklarını kullanımı bir ayrıcalık değil, eşit vatandaşlık ve insan hakları gereğidir? ifadesini kullandı.

Basın açıklamasının ardından Elele Derneği´nce engelliler için giriş çıkış düzenlemelerinin uygun olduğu tespit edilen pastane, lokanta ve AVM´ye alışveriş ve yemek yemek için gidildi.

Haber: S. Derya BOSUT

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi