Bu hafta sizlere başladığında ve var olduğu süre boyunca hareketlerimizi, yeme içme alışkanlıklarımızı yani kısaca hayatımızı olumsuz etkileyen bir ağrı olan çene ağrısından bahsedeceğim.
Ağrının her türlüsü bizler için kötüdür çünkü günlük hayatımızın işleyişinde bizleri engellemektedir. Çene ağrıları ve kısmi tedavileri ise bizlerin ilgi alanına girmektedir. Bu nedenle bu haftaki köşemde bu ağrılardan bahsetmek istiyorum.
Sizlere öncelikle basitçe çene ekleminden bahsetmek istiyorum. Çene eklemi mandibula dediğimiz alt çene kemiği ile temporak kemik dediğimiz şakak kemiğinin arasında oldukça kompleks hareketler yapabilen vücudumuzun en karmaşık eklemlerinden biridir. Bu eklemin hareketini sağlayan veya kısıtlayan birçok kas ve ligament dediğimiz yapıların bulunması eklemin karmaşıklığını artırmaktadır.
Çene besinlerin öğütülmesi konuşmanın ve seslerin oluşturulması orta kulak basıncının dengelenmesi gibi birçok görevi üstlenmiştir. Eklem ise sağ ve solda toplam iki tanedir ve bunlar birbirinden bağımsızdır. Birçok yönde hareket yapabilmektedir ve kemikler arasında disk dediğimiz bir yapı ve eklem sıvısı bulunmaktadır.
Hem bu kadar kompleks hem de bu kadar hareketi ve fonksiyonu barındıran eklem çeşitli sebeplerle rahatsızlanabilir ve bu da kendisini çene ağrısı olarak ortaya çıkarır. Ağrı sadece çeneye değil; başa, boyna, enseye, omuzlara ve kulağa yansıyabilmektedir.
Peki çenemiz neden ağrır?
Çene eklemi günde neredeyse 24 saat aktif bir eklemdir. Yapısı yutkunma ve yeme sırasında gelen kuvvetleri karşılayacak türdedir. Çene kemiğimizde yer alan dişler çeneyi ve kemiği erimeden ve osteoporoz gibi rahatsızlıkların etkilerinden korumaktadır. Dişler yer almazsa çene kemiği daha hızlı yıkılmakta ve bu durum da çene ağrılarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle çenelerdeki dişsizlikler mutlaka tedavi edilmelidir. Çene eklemine gelen travmalar da çenelerde ağrıya sebep olmaktadır. Hatta erken yaşlarda maruz kalınan travmalar sonucu büyümede rol oynayan bölgelerin hasar görmesi sonucu asimetriler ve bozukluklar oluşabilmektedir. Ağrı ayrıca kemiklerin yanı sıra kaslardan kaynaklanan problemler sonucunda da oluşmaktadır. Bu problemler çene ağrısına, kulak ağrısına, çene açmada kısıtlanmaya, yemede zorluklara, boyun ağrılarına sebep olmaktadır. Geceleri yapılan diş sıkma gibi parafonksiyonlar bunlara sebep olabilmekle birlikte akut ya da kronik travmalara maruz kalan kaslarda da bu problemler oluşabilmektedir. Eğer ki alt üst çenedeki dişler uyum içinde kapanmazsa veya eksik dişler varlığında kuvvetlerin dengeli iletilmemesi sonucu da ağrılar oluşmaktadır.
Çene ağrısı önemsenmeyecek bir ağrı değildir. Bu nedenle diş kontrollerinizde eklem ve çene ağrıları varlığında mutlaka diş hekiminize danışınız.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net