Beyaz parlak ve lekesiz dişlere sahip olmak hepimizin hayali. Aslında elde edilmesi hiç de zor olmayan bir istek bu. Ama bu amaca ulaşmada halk arasında yanlış bilinen ve ne yazık ki sık uygulanan yöntemler de var. Bunların yanında beyazlatıcı diş macunları da diş beyazlatmada sık başvurulan bir yöntem. Peki bu yöntem ne kadar etkili ve ne kadar başarılı?
Diş macunlarının içeriğine baktığımızda beyazlatıcı amaçla bazı maddelerin eklendiğini görürüz. Bu maddeler aşındırıcılar olarak geçmektedir. Peroksit ve bazı enzimler diş macunlarına aşındırıcı amaçla eklenen maddelerdir. Kalsiyum karbonat, di kalsiyum fosfat, dihidrat, alümina, silika, sodyum bi karbonat aşındırıcı partiküllerdir. Aşındırıcı partiküllerin asıl görevi diş üzerinde biriken gıda artıklarını ve diş plağını uzaklaştırmaktır. Diş macunlarının içindeki hidroksi apatit diş üzerindeki, çukurlara çökerek dişlerde beyazlamış görünüme sebep olabilir. Beyazlatıcı içerikli diş macunları dişler üstündeki dış kaynaklı lekelerde etkilidir. İçsel renklenmelere karşı herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Günümüzde çoğu beyazlatıcı etkili olarak tanıtılan macun bu etkisini aşındırma yaparak gösterir. Büyük partiküllü aşındırıcılarla uzun süre diş fırçalamak daha fazla aşınmaya sebep olacağı için dişler renklenmeye daha açık hale gelecektir. Ayrıca dişlerde hassasiyet problemleri de görülebilir. Beyazlatıcı etkili macunlar günde en fazla bir kez kullanılmalıdır ve bu da sabah fırçalamasında tercih edilmelidir. Diş renginin saç ve ten rengi gibi kalıtımsal olduğu unutulmamalı ve bu renkle mutlu olunmalıdır. Estetik tabiî ki önemlidir ama önceliğimiz sağlıklı dişlere sahip olmak olmalıdır. Yine de daha beyaz dişlere sahip olmak için doğru olan diş hekimlerinin yaptığı uygulamalardır.
Halk arasında yanlış olan uygulamalardan biri dişleri karbonat ile fırçalamaktır. Dişleri karbonatla fırçalamak ya da limon ve karbonatı karıştırıp uygulamak son derece yanlış ve ilkel uygulamalardır. Bu uygulamalar hem dişe hem de çevre dokulara yani diş etlerine son derece zararlı uygulamalardır. Dişler üzerindeki lekelerin uzaklaştırılması beyazlatma olarak algılanır ve bu yöntemin başka da bir etkisi yoktur. Diş etlerindeki ağrı ve yanıklar ise kötü sonuçlarından sadece birkaçıdır. Ayrıca hastalardan duyduğum bir diğer yöntem olan muz kabuğunun ise diş beyazlatma üzerine hiçbir etkisi yoktur.
Beyazlatma için daha önceki yazılarımda da bahsettiğim ev tipi ve ofis tipi uygulamalar en doğru, güvenilir ve sağlıklı sonuç elde edilen yöntemlerdir. Diğerlerinde kontrolsüz yapılan uygulamalar sonucu geri dönüşümsüz sonuçlar ve yaralanmalar oluşabilir. Beyazlatma için mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net