MENÜ
İzmir 25°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BİR AYRAN’A BİR OKUL’UN HİKAYESİ
Oktay Özengin
YAZARLAR
30 Nisan 2021 Cuma

BİR AYRAN’A BİR OKUL’UN HİKAYESİ

Menemen Tarihi ilginç, ama bir o kadar da gerçek hikayelerle doludur. Bu hikayelerden bir tanesi günümüzden 78 yıl önce 1943 yılında yaşanmıştır. O yılın sıcak yaz günlerinden birinde Menemen 43. Piyade Alayı’nda görev yapan genç subay Cemal Tural askerleri ile birlikte ilçenin Ayvacık Köyü civarındaki dağlarda tatbikat yapmaktadır. Tatbikat sonrası askerler susuzluktan yanmış bir vaziyette biraz dinlenmek için Ayvacık Köyüne gelirler. Ayvacık Köylüleri Cemal Tural’a ve askerlerine hayatlarında unutamayacakları bir misafirperverlik gösterirler.  Onları bağırlarına basarak su verirler, karınlarını doyururlar ve o sıcak havada askerlerin bir nebze daha rahatlamaları için soğuk ayran ikramında bulunurlar.

O yıllarda 2. Dünya Savaşı bütün hızıyla devam etmektedir ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve dolayısıyla da Menemen’de de yiyecek yokluğu çekilmektedir. Bu yokluğa rağmen köylülerin bu cömert davranışı genç bölük komutanı Cemal Tural Bey’i çok duygulandırır. Köyün kadınlarından özellikle Fatma Hanım’ın kendisine ve askerlerine ikram ettiği ayranın tadı unutulacak gibi değildir. Bir süre sonra Ayvacık köylülerine teşekkür edilerek bir söz verilir ve köy terkedilir.

ARADAN 24 YIL GEÇER

Yıl 1967’dir. 24 yıl önce Menemen 43. Piyade Alayı’nda genç bir subay olan Cemal Tural artık Türk Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı olmuştur. O artık Orgeneral’dir. Ancak Ayvacık Köylülerine verdiği sözü unutmamıştır. Tural’ın köylülere verdiği söz, köyü okul ve elektrikle buluşturmaktır.
Genelkurmay Başkanı köye ilk yardımı Kara Kuvvetleri Komutanıyken yapmış, Ayvacık’ı elektriğe kavuşturmuştur. Bir teftiş günü Menemen'den Manisa'ya giderken köyü karanlıklar içinde gören Orgeneral, yanındakilere “Işık vereceksiniz”demiş, Tural'ın bu emri çok kısa bir zamanda yerine getirilmiştir. Ordu'nun “Kardeş köy” seçtiği Ayvacık’ta Jeneratör ve dağıtım şebekesi askerler tarafından kurulmuştur.           

OKUL YAPILIYOR

1967 yılının Mart ayında Tural Paşa’nın tekrar köyün önünden geçeceğini duyan Ayvacıklılar yol boyunu bayram yerine çevirirler. Kurbanlar kesilirken aracından inen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cemal Tural, köylülerin okul isteklerini unutmadığını söyler. Genelkurmay Başkanına, “Ayvacık merkezi Dere Mahallesine yarım saat mesafede. Arada dereler çaylar var. Her yıl bir veya birkaç yavrumuz azgın sellere kapılıyor. Bize acilen bir okuI.” diyen köylüler 5 ay sonra yepyeni bir okula kavuşurlar. Ancak, bu sanıldığı kadar kolay olmamış, Ordu gerekli teknik elemanları ve çimentoyu temin ederken, Ayvacıklılar sırtlarında taş çekmişlerdir.

Neticede, “ORGENERAL CEMAL TURAL” adı verilen ilkokul, 57’nci Tümen Komutanı ve bandosunun da katıldığı bir törenle 6 Ekim 1967 tarihinde öğrenime açılır.

FATMA HANIM

1943 yılında Ayvacık'ın Fatma Hanım’ı şimdi Köyün Ninesi olmuştur. Bahçesindeki otları yolarken, 24 yıl önce Yüzbaşı Cemal Vural'dan işittiği “Bir koltuğa iki karpuz sığar mı?” şarkısını mırıldanmakta, üç öksüz torunu bu kış çayları, dereleri aşmadan yarım saat yol yürümeden okula gideceği için büyük sevinç duymaktadır. 70 yaşındaki Fatma Nine, 24 yıl sonra da olsa Cemal Tural’ın sözünü tutmasından büyük memnunluk duyduğunu belirtmiştir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi