MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKULARI
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
18 Ağustos 2017 Cuma

ÇOCUKLARIN DİŞ HEKİMİ KORKULARI

Geçtiğimiz haftalarda büyüklerdeki diş hekimi korkusundan ve bununla başa çıkma yollarını anlatmıştım. Bu hafta ise kıymetlimiz çocukların diş hekimi korkularından, sebeplerinden bahsederek, kısaca ve basit olarak nasıl önleyebiliriz onu anlatacağım.

Diş hekiminden korkan bir çocuğun diş hekimi ve ünit dediğimiz tedavi koltuğuna alışması bile ilk aşamada önemli bir adımdır. Bu nedenle ilk tanışmada çocuğu ürkütmeden ve çocuğun ilgisini çekecek şekilde aletleri ve yapılacak işlemleri anlatmak hatta ilk seansta tedaviye başlamak yerine sadece bu şekilde tanışarak çocuğu korkusuz göndermek gelecek seanslar için daha doğru olabilir. Bu sayede çocuk ikinci seansa daha korkusuz ve heyecanlı gelebilmektedir. Çocuğun güvenini kazandıktan sonra tedavi daha kolay bir hal almaktadır.

Diş hekimi korkusu yenilebilen bir korkudur. Bu korkunun ortadan kalkmasında ebeveynlerin ve diş hekiminin yaklaşımı çok önemlidir.

Çocuklar için kullanılan malzemeler ebeveynler için kullanılanlardan daha farklıdır. Boyut olarak daha küçük malzemeler ve daha renkli malzemeler çocuklar için eğlenceli olabilmektedir. Çocukları alıştırmak için küçük hediyeler ya da renkli dolgular cezp edici olabilmektedir. Tedavi yöntemleri de çocuklarda yetişkinlere göre farklılık göstermektedir. Tedavi malzemeleri de çocuklarda daha farklıdır.

Korkulu çocukları ikna ederken her çocuk için aynı yöntemi kullanmak etkili olmamaktadır. Bu nedenle farklı yaklaşımları kullanmak daha etkilidir. Çocuğun tepkileri, iletişim kurulabilme oranı, yaşı, eski tecrübeleri, eski diş hekimi deneyimleri, ailesinin yaklaşımı çocuğa yaklaşımı belirlemede etkili olmaktadır. En basit olarak ağız aynasını çocuğa vermek, oradan kendisini göstermek, anlatmak; anlaşmak için etkili olabilmektedir.

Bu yaklaşımlar sayesinde odaya sokmakta, ağzını açtırmakta zorlandığımız çocuklarla bir süre sonunda uyumlu tedaviler yapabilmekteyiz. Her çocuk için bu yöntemler etkili olmamaktadır. Korkusunu yenemeyen çocuklar için ise genel anestezi ya da sedasyon yöntemleri tercih edilebilir. Çocuğun güvenini kazanmak için bu denemeleri yapmak, onunla iletişime geçmeye çalışmak genelde etkili olan yöntemlerdir ve bu sayede huzurlu tedaviler yapabilmekteyiz.

Çocukları korkutmak için ebeveynlerin dişçiye götürürüm, dişini çektiririm, iğne yaptıracağım  ya da bak uslu durmazsan iğne yaparlar gibi yaklaşımları ise korkuları artırmaktan başka bir işe yaramamaktadır.

Erken yaşlarda diş hekimi kontrollerine başlamak hem tanışma için, hem de tedavi yapılmadan kontrollerle alışma sağlanması için gerekli yöntemdir.

Sağlıklı gülüşler?

Sorularınız için; [email protected]

                          www.disizmir.net

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi