Yaz aylarının gelmesiyle birçok spor aktivitesinde yer alan çocuklarımız ne yazık ki bazı kazalarla da karşılaşmaktadırlar. Çeşitli çarpışmalar ve düşmeler sonucu ne yazık ki dişler de zarar görmektedir. Bu yaralanmaları en aza indirmek için ağız koruyucuları kullanılmaktadır. Bunların yanında ortodontik tedavi sonrası ya da gece diş sıkan bireylerde de ağız koruyucuları kullanılmaktadır.
Ağız koruyucuları alt ve üst çeneden herhangi birinin üstüne yerleştirilen, hastanın kendisinin takıp çıkardığı yumuşak plastik malzemelerden oluşmaktadır. Herhangi bir travma durumunda dişlerin veya dişleri çevreleyen dokuların direk zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır.
Ağız koruyucularının kullanım alanları birkaç tanedir. Bunlardan biri sporcuların bir kaza sonucu diş ve ağız dokularına zarar gelmemesi için kullanılır. Bu tür malzemeler ve koruyucular spor malzemeleri satılan yerlerde bulunmaktadır.
Ayrıca diş hekimleri tarafından kişiye uygun alınan ölçüler sonucunda da bu plaklar yapılabilmektedir.
Diğeri ise diş hekimi tarafından yapılan ağız koruyucularıdır. Ortodontik tedaviler sonrasında da hastalara pekiştirme amaçlı bu tür koruyucular yapılabilir.
Pekiştirme tedavisi tamamlanmış bir tedavinin geriye dönüşünün engellenmesi için yapılan tedaviye denir. Hasta hekimin uygun gördüğü şekilde plağını kullanmalıdır.
Gece plağı şeklinde geceleri diş sıkan hastalarda dişlere gelen kuvvetin ve basıncın azaltılması amacıyla yapılan plaklar da bulunmaktadır. Bu şekilde hastalar gece dişlerini sıksalar bile bu plaklar kuvveti absorbe edeceğinden dişlerde aşınma veya çene eklemlerinde ağrı şikayetlerinin önüne geçilmektedir. Bu plaklar sadece dişlerin üzerine yapılmaktadır. Hangi çeneye yapılmasının uygun olduğuna ise hekim tarafından karar verilmektedir.
Bu plaklar kişiye özgü plaklardır. Birden fazla kişinin bunları kullanmaması gerekmektedir. Zaten kişiye özel olduğu için uyumsuz olacaklardır. Ayrıca fazla kişi tarafından kullanılırsa enfeksiyon taşınması konusunda da risk oluşmaktadır.
Bu plakların temizliklerine de dikkat edilmelidir. Çıkarıldıktan sonra diş fırçası ile temizlenmeli ve su ile yıkanmalıdır. Çok sıcağa maruz kalınmamalıdır. Uzun zaman nemli ortamda tutulmamalıdır. Hem yapısında bozulmalara hem de mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu plaklar özel kutularında muhafaza edilmelidir ve üzerlerine sert ve ağır şeyler bırakılmamalıdır. Üzerinde bakteri birikimine sebep olacağından yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Sağlıklı gülüşler?
Sorularınız için; [email protected]
www.disizmir.net