MENÜ
İzmir 35°
Menemen'in Sesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DİŞ İMPLANTI
Mehmet Ergüneş
YAZARLAR
4 Ocak 2019 Cuma

DİŞ İMPLANTI

 

Diş implantlarından oldukça sık bahsediyorum. Bunun sebebi hastaların bu konuda hem korkutulmuş hem de diğer tedavilere oranla daha az bilgi sahibi olması. Diş implantları eksik dişlerin köklerini taklit etmek amacıyla çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu aslında çok kaba ancak basit anlatım yoludur implantların. İmplantlar yerleştirildikten ve çene kemiği ile kaynaştıktan sonra herhangi bir kayma, yer değiştirme, ses çıkarma ya da kemiği eritme gibi durumlara sebep olmaz. Aksine implantlar var olan kemiğin erimesine de engel olmaktadır. Ancak bakımı doğru yapılmayan implantlar bölgedeki enfeksiyona bağlı olarak implant çevresindeki kemiği eritirler. Bu durumda suç implantın değil yeterince özen göstermeyen ve ağız temizliğine dikkat etmeyen hastalarındır.

 

Dental implant cerrahisi diş köklerini titanyum vida benzeri postlarla değiştiren, hasarlı veya eksik dişlerin yerine gerçek olanlara benzeyen ve işleyen yapay dişlerin yapılmasına olanak sağlayan bir işlemdir. Bu işlem ile eksik olan diş bölgelerinden köprü protezine alternatif olabilir, takma çıkarmalı protez yerine sabit dişler yapılabilir ya da çok hareket eden oynayan protezlerin tutuculuklarını artırmada etkili olurlar.

 

İmplantlar diş gibi çürümezler. Ancak bu onlara bakmasak da olur gibi bir anlayışa sebep olmamalı. Dişten daha özenli bir bakım gerektirirler. Bu implantlar dişlerin kökleri gibi davrandıkları için çene kemiğine yerleştirilirler ve tabi ki bir cerrahi işlem gerektirir.

Hangi durumlarda implant yaptırabiliriz?

-Bir veya daha fazla diş eksikliğiniz varsa

 

-Yaş olarak gelişimini tamamlamış bir çene kemiğine sahipseniz.

 

-İmplant uygulamak için yeterli kemik varsa veya kemik olmaması durumunda da bölge kemik ilavesi için uygunsa

 

-Ağız dokuları sağlıklı ise

 

-Kemik iyileşmesine engel bir durum yoksa

 

-Yeterli sayıda diş kalmamışsa ve hareketli protez kullanmak istemiyorsanız

 

-Hareketli protezinizden şikayetiniz varsa

 

-İmplantın kemikle kaynaşması için geçmesi gereken süre sizin için uzun değilse

 

Bu kadar avantajlı olmasına rağmen implant cerrahisinin de bir cerrahi müdahale olduğunu unutmamak ve riskleri olduğunu bilmek gerekir. Bu riskler konusunda doktorunuz zaten sizi bilgilendirecektir. Ancak ben kısaca bahsetmek istiyorum.

 

İmplant yapılan bölgede enfeksiyon gelişebilir.

İmplant bölgesindeki ve komşu bölgelerdeki dokularda yaralanmalar olabilir.

Sinir hasarı olabilir ve bu durum o bölgede uyuşukluğa ve his kaybına sebep olabilir.

 

Bu durumların yaşanmaması için öncesinde iyi bir planlama yapmak gerekir. Hem bölgedeki dokular hem de sonrasında yapılacak olan protezler açısından değerlendirme gerekirse multi disipliner olarak yapılır. İmplant sayısı ve yerleştirileceği bölgeler belirlendikten sonra işlem gerçekleştirilir. İşlem öncesi var ise hastanın kullandığı ilaçlar veya koruma amaçlı kullandırılması gereken ilaçlar yönünden değerlendirme yapılır.

 

Bu işlemler sorunsuz bir operasyon için rutin yapılması gerekenlerdir. Her hasta için standartın dışında değerlendirme mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır.

 

Sorularınız için;

[email protected] - www.disizmir.net

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Menemen'in Sesi