Diş Çekimi
Günümüzde bilimin ve teknolojinin gelişimi ve bunların diş hekimliğine katkıları sayesinde öncelikle tedavi etme ve dişi ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte, bazı durumlarda hasta sağlığını korumak ve bazen de tedavi planlaması gereği diş çekimi yapılması gerekmektedir.
Nedenleri:
*Çok ileri derecede çürük olan, kurtarılamayacak kadar madde kaybı olan dişler
*Travmaya uğramış, kırık dişler
*Kanal tedavisi uygulanmasına rağmen kurtarılamayan dişler
*Dişeti hastalıkları nedeniyle sallanan dişler
*Düşmesi gerektiği halde, düşmeyen süt dişleri
*Tam sürmemiş gömülü veya yarı gömülü dişler
*Kist veya tümör oluşumuna sebep olmuş olan dişler
*Aşırı konum değişikliği nedeniyle, sorun yaratan dişler
*Ortodontik tedavi nedeniyle, çenede yer kazanmak amacıyla, sorunsuz olduğu halde dişler çekilebilir.
Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk; en kısa zamanda yerine porselen köprü, implant veya diğer protezler yapılarak giderilmelidir. Eğer bu boşluk erken dönemde giderilmez ise; boşluğun yanındaki dişler ve boşluğun karşındaki diş boşluğun olduğu bölgeye doğru kayarak yer değiştirir.
Dişlerin yer değiştirmesi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sakıncalıdır. Bu dişlerin aksları ve konumları bozulur. Çürüklere kemik kayıplarına zemin hazırlar. Dişlerin kapanış düzeninin bozulması nedeniyle çene ekleminde problemler oluşur.
Diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler:
-Ağzınızı sürekli çalkalamayınız ve sürekli tükürmeyiniz. ( Aksi halde çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz).
-Çekim yerine konan steril gazlı bezi en az 20-30 dakika sıkıca bastırarak ısırınız. Bu tamponu attıktan sonra,kesinlikle ikinci bir tampon yerleştirmeyiniz. Çünkü hiçbir zaman bu tampon steril olamayacaktır. Her seferinde yaranın üzerindeki pıhtı bu tampona yapışacak ve kanamanızın durmasına mani olacaktır.
-Sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Bu kanama 6 ile 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.
-Ağrınız olabilir. Bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz. ( Aspirin hariç, özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. Bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.)
-24 saat süreyle sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.
-Diş çekimi yerine dilinizi yada herhangi bir aleti sokup kurcalamayınız.
-Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölge ile hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetiniz ile örtülecektir.
-Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyiniz. Farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz.
-Çok sıcak veya soğuk gıdalar yemeyin ve içmeyiniz. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar tüketiniz.Sonra tedbirli olarak günlük gıdalara geçebilirsiniz.
Diş çekimini takiben 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin. Seyreltik ılık tuzlu su veya ağız gargaralarından yararlanabilirsiniz. Bu işlemler yara ortamını temizler,iyileşmeyi hızlandırır,çekim sonrası ağız kokusunu azaltır,mikrop birikimini engeller ve ikincil enfeksiyon olma riskini elimine eder.
-Diş çekimi sonrası mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup,çekim yaptırdığınız gün yatıp dinleniniz.
-Diş çekimi normale göre zor olduysa ; mutlaka çekilen diş bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca saatte bir 5-10 dakika süreyle buz tatbiki yapmalısınız. Şişme ve morarma buz tatbiki ile önlenmiş olacaktır.
-Cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa şişlik olabilir ve bu normaldir. Dikiş atıldıysa, dikişler 7 ile 10 gün içinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.
DİŞ HEKİMİ Mehmet Ergüneş
Sorularınız için; www.disizmir.net
[email protected]